Academische studie naar levend model: staand mannelijk naakt met buste van Proserpina en wapenschild

Public domain / CC-PDM

Kunstenaar / maker

Bernardus Fricx (tekenaar)

Datering

1778

Periode

18de eeuw

Collectie

Musea Brugge
Academische studie naar levend model van een staand mannelijk naakt met buste van Proserpina en wapenschild, getekend door Bernardus Fricx in 1778. Fricx maakte deze studie 'uit liefhebberij' tijdens het prijskamp van 1778 in de klas naar levend model. De naakte man is frontaal afgebeeld in contrapost. Hij houdt zijn linkerhand rond een buste van Proserpina, die op een hoge…
Lees meer
Academische studie naar levend model van een staand mannelijk naakt met buste van Proserpina en wapenschild, getekend door Bernardus Fricx in 1778. Fricx maakte deze studie 'uit liefhebberij' tijdens het prijskamp van 1778 in de klas naar levend model. De naakte man is frontaal afgebeeld in contrapost. Hij houdt zijn linkerhand rond een buste van Proserpina, die op een hoge sokkel staat. Zijn gezicht is in profiel naar rechts getekend, kijkend in de richting van de sokkel. De sokkel en de buste zijn een kwartslag naar links gedraaid. De rechterarm van het model is gestrekt. Hij houdt een schilderstok vast. Naast het model ligt het wapenschild van de familie De Crits, met een keper, twee vijfbladbloemen en een hostie (ring of kruis). In de voorgrond van de compositie en tegen de sokkel tekende Fricx plantengroei. De compositie is omkaderd met een dubbele lijn, vermoedelijk getrokken in zwarte inkt. Er is een aangelijmde strook onderin waarop de voeten van het model en een deel van het wapenschild getekend zijn. Hierop werd de naam van de tekenaar genoteerd, net als het jaartal van de wedstrijd en de uitdrukking 'voor liefhebberije'. De studie is getekend in zwart krijt of houtskool, met hoogsels in wit krijt. Er is geen academiestempel aanwezig. De tekenletter 'Z' die Fricx toegewezen kreeg, is bovenaan links op het tekenpapier geschreven. De bladranden zijn rondom afgesneden. Fricx tekende het model ook van op de rug gezien: 0016.GRO0056.II. Augustin van den Berghe won de eerste prijs in deze wedstrijd van 1778 (0016.GRO0053.II); Franciscus van Paemel werd tweede (0016.GRO0054.II). Ook Albertus Riethage tekende als liefhebber (0016.GRO0057.II). Op deze prijstekeningen zijn er architecturale rekwisieten afgebeeld die ontbreken op de tekeningen van de liefhebbers.
Lees minder

Meer over dit werk

Kenmerken
Kunstenaar / maker Bernardus Fricx VIAF RKD
Type tekening
Categorie tekeningen AAT
Materiaal
Tekening op gevergeerd papier in houtskool of zwart krijt, met hoogsels in wit krijt
Afmetingen 629 x 437 mm
Locatie Depot
Objectnummer 0014.GRO0092.II
Beschrijving
Onderwerp figuurvoorstellingen
Vlaamse Kunstcollectie - NL

Your browser doesn't meet the minimum requirements to view this website. The browsers below are compatible. If you do not have one of these browsers, click on the icon to download the preferred browser.