Academische studie naar levend model: staand mannelijk naakt, van op de rug gezien

Auteursrechtelijke bescherming niet bepaald

Datering

1780

Periode

18de eeuw

Collectie

Musea Brugge
Academische studie naar levend model van een staand naaktmodel met wapenschild, van op de rug getekend door Pieter Pepers II in 1780. Het gaat om een prijstekening van het concours aan de Brugse Academie. Pepers nam deel aan de prijskamp en werd primus van de klas naar levend model. Zijn klasgenoot Johannes Zegers won de tweede prijs (0016.GRO0064.II). Het naaktmodel…
Lees meer
Academische studie naar levend model van een staand naaktmodel met wapenschild, van op de rug getekend door Pieter Pepers II in 1780. Het gaat om een prijstekening van het concours aan de Brugse Academie. Pepers nam deel aan de prijskamp en werd primus van de klas naar levend model. Zijn klasgenoot Johannes Zegers won de tweede prijs (0016.GRO0064.II). Het naaktmodel poseert hier met de rug naar de tekenaar. De man staat voor een stenen sokkel en kijkt in profiel naar rechts. Met zijn linkerhand steunt hij op de sokkel, terwijl hij zijn rechterarm omhoog houdt en een touw vastgrijpt. Op de sokkel ligt een doek gedrapeerd met franjes. Rechts van het model is een wapenschild afgebeeld met daarop drie bomen in het veld en een dwarsbalk. Dit zou het wapen van Simon of Pépin kunnen voorstellen. Het model steunt met zijn linkervoet op een voetblokje. Het gebruikte tekenmedium is houtskool of zwart krijt, gehoogd met wit krijt. De grootte van het tekenpapier is aangepast door twee papierstroken die boven en onder werden aangelijmd. De aantekeningen verwijzen naar de wedstrijddeelname van Pepers en de beoordeling van zijn studie door de jury. Het tekenpapier draagt de academiestempel linksboven, met daarnaast een papieren etiket met de tekenletter 'I'. Die letter diende om de tekening anoniem te beoordelen. Bij de academiestempel staan de handtekeningen van leraar Heylbrouck, secretaris Slock en directeur de Cock. De prijsvermelding staat rechtsboven (J of primus) en onderaan links in de wedstrijdannotatie. Pieter Pepers II tekende nog een tweede studie: 0014.GRO0009.II.
Lees minder

Meer over dit werk

Kenmerken
Type tekening AAT
Categorie tekeningen AAT
Materiaal
tekening op papier, in houtskool of zwart krijt met hoogsels in wit krijt
Afmetingen 640 x 455 mm
Locatie Depot
Objectnummer 0014.GRO0010.II
Beschrijving
Onderwerp figuurvoorstellingen AAT
Vlaamse Kunstcollectie - NL

Your browser doesn't meet the minimum requirements to view this website. The browsers below are compatible. If you do not have one of these browsers, click on the icon to download the preferred browser.