Academische studie naar prent: zittend mannelijk naakt, van op de rug gezien

Auteursrechtelijke bescherming niet bepaald

Kunstenaar(s) / maker(s)

Carle van Loo
,
J. Colnet (tekenaar)
,
Gilles Demarteau

Datering

1761

Periode

18de eeuw

Collectie

Musea Brugge
Academische studie naar prent van een zittend mannelijk naakt, getekend door J. Colnet tijdens zijn studie aan de Academie Brugge. Volgens het opschrift was Colnet afkomstig uit Duinkerke. Hij werd op 18 mei 1761 primus en won dus de wedstrijd om prijs van de eerste klas naar prenten, ook 'eerste principien' of 'beginselen' genoemd. Deze studie beeldt een zittend mannelijk…
Lees meer
Academische studie naar prent van een zittend mannelijk naakt, getekend door J. Colnet tijdens zijn studie aan de Academie Brugge. Volgens het opschrift was Colnet afkomstig uit Duinkerke. Hij werd op 18 mei 1761 primus en won dus de wedstrijd om prijs van de eerste klas naar prenten, ook 'eerste principien' of 'beginselen' genoemd. Deze studie beeldt een zittend mannelijk naakt af, gezien van op de rug. Hij trekt aan een touw, zijn rug en linkerbeen gebogen. Hij houdt zijn rechterbeen gestrekt en kijkt in profiel naar links. Zittend op een doek leunt hij met zijn been op een steen of rotsblok. Het gebruikte medium is rood krijt, met een ondertekening aangebracht in zwart krijt of houtskool. Colnet maakte deze studie naar een prent (gravure in crayonmanier) van Demarteau, naar ontwerp van van Loo (tekenaar). Een overeenkomstige prent wordt bewaard in het prentenkabinet van de KBR (S.II 9812). Op de studie zijn verschillende aantekeningen te zien, gerelateerd aan Colnets wedstrijddeelname. Linksboven staat de academiestempel met drie handtekeningen. Deze zijn van directeur Matthias de Visch en leraar Jacques de Rijcke. De derde handtekening werd nog niet geïdentificeerd, maar zou van de secretaris kunnen zijn. De letter 'O' linksboven is de tekenletter van Colnet waarmee de wedstrijdjury zijn studie anoniem kon beoordelen. Het cijfer 1 (J.) in de rechterbovenhoek, duidt aan dat hij eerste werd. De aantekening linksonder werd na afloop van de wedstrijd genoteerd en vat deze informatie samen. De tekening is verlijmd in een album waarin andere wedstrijdtekeningen naar prent zijn gebundeld. Er is ook een tweede studie van Colnet in bewaard (0016.GRO0141.06.II), getekend voor dezelfde wedstrijd.
Lees minder

Meer over dit werk

Kenmerken
Kunstenaar(s) / maker(s) Carle van Loo VIAF RKD Wikidata, J. Colnet , Gilles Demarteau VIAF RKD Wikidata
Type tekening
Categorie tekeningen AAT
Materiaal
tekening op gevergeerd papier in rood krijt, ondertekening in zwart krijt of houtskool
Afmetingen 370 x 529 mm
Locatie Depot
Objectnummer 0016.GRO0141.05.II
Beschrijving
Onderwerp figuurvoorstellingen
Vlaamse Kunstcollectie - NL

Your browser doesn't meet the minimum requirements to view this website. The browsers below are compatible. If you do not have one of these browsers, click on the icon to download the preferred browser.