Academische studie naar levend model: staand mannelijk naakt, van op de rug gezien

Auteursrechtelijke bescherming niet bepaald

Kunstenaar / maker

Lodewijk Gerbo (tekenaar)

Datering

1793

Periode

18de eeuw

Collectie

Musea Brugge
Academische studie naar levend model van een staande naakte man, getekend door Ludovicus Gerbo in 1793. Het gaat om een prijstekening, gemaakt door Gerbo die toen ingeschreven was aan de Brugse academie in de klas naar het levend model. Tijdens het prijskamp van 1793 maakte hij twee studies (zie ook 0016.GRO0102.II) waarmee hij de tweede prijs won, met unanieme stemmen…
Lees meer
Academische studie naar levend model van een staande naakte man, getekend door Ludovicus Gerbo in 1793. Het gaat om een prijstekening, gemaakt door Gerbo die toen ingeschreven was aan de Brugse academie in de klas naar het levend model. Tijdens het prijskamp van 1793 maakte hij twee studies (zie ook 0016.GRO0102.II) waarmee hij de tweede prijs won, met unanieme stemmen (SAB, Academie, nr. 19). Pieter Ramaut won toen de eerste prijs (0016.GRO0101.II). Het hier afgebeelde naaktmodel is met de rug naar de tekenaar gekeerd. De man steunt met zijn linkerknie op een blok. Hij buigt over een hogere sokkel waar hij met zijn rechterelleboog op leunt. Hij houdt zijn linkerarm omhoog in gestrekte houding. Zijn linkerhand is daarbij ontspannen. Er is een aangelijmde strook onderin waarop de tekening werd vervolledigd. Op deze papierstrook is ook de naam van de tekenaar en het wedstrijdjaar links onderaan genoteerd. Bovenaan links staat de academiestempel (deels onleesbaar), met daarop de handtekeningen van secretaris Vande Steene, directeur Paul de Cock en leraar Bernardus Fricx. Hier is ook het etiket met de tekenletter 'P' van Gerbo op de tekening verlijmd voor anonieme beoordeling. Het gebruikte medium voor de studie is zwart krijt of houtskool, met hoogsels in wit krijt.
Lees minder

Meer over dit werk

Kenmerken
Kunstenaar / maker Lodewijk Gerbo
Type tekening
Categorie tekeningen AAT
Materiaal
tekening op gevergeerd papier in zwart krijt of houtskool met hoogsels in wit krijt
Afmetingen 634 x 450 mm
Locatie Depot
Objectnummer 0016.GRO0103.II
Beschrijving
Onderwerp figuurvoorstellingen
Vlaamse Kunstcollectie - NL

Your browser doesn't meet the minimum requirements to view this website. The browsers below are compatible. If you do not have one of these browsers, click on the icon to download the preferred browser.