Academische studie naar levend model: zittend mannelijk naakt

Auteursrechtelijke bescherming niet bepaald

Kunstenaar / maker

Joseph Benoît Suvée (tekenaar)

Datering

1763

Periode

18de eeuw

Collectie

Musea Brugge
Academische studie naar levend model van een zittend mannelijk naakt, getekend door Joseph Suvée in 1763. Suvée maakte deze studie 'uyt liefhebberije', dit betekent dat hij niet meedong voor een prijs tijdens de wedstrijd aan de Academie Brugge in 1763. Suvée tekende als oud-primus van de klas, hij won de eerste prijs naar model namelijk al twee jaar eerder. Ook…
Lees meer
Academische studie naar levend model van een zittend mannelijk naakt, getekend door Joseph Suvée in 1763. Suvée maakte deze studie 'uyt liefhebberije', dit betekent dat hij niet meedong voor een prijs tijdens de wedstrijd aan de Academie Brugge in 1763. Suvée tekende als oud-primus van de klas, hij won de eerste prijs naar model namelijk al twee jaar eerder. Ook Jan Legillon en Hubert De Cock tekenden als liefhebbers naar levend model in deze wedstrijd: 0014.GRO0037.II en 0014.GRO0052.II. Het poserende naaktmodel zit op een steenblok. Hij is in driekwart aanzicht getekend met een gedrapeerd doek rond zijn lenden en schouders. De man steunt met zijn rechtervoet op een kleinere blok, wijst met zijn rechterhand omhoog en kantelt het hoofd naar de andere zijde. De houding komt overeen met de studies van De Cock en Legillon, maar het gaat telkens om een ander poserend naaktmodel. Het gebruikte medium is zwart krijt of houtskool met hoogsels in wit krijt. Opvallend is de overlapping van het papier onderaan met een aangelijmde strook, waarbij de compositie overheen loopt. Op de verso van deze strook is zelfs een deel van een andere studie te zien. Daarop is een hand getekend die op een zitkussen steunt. De studie van Suvée is aangeduid met de letter B rechtsboven. De academiestempel ontbreekt op de tekening. Andries De Muynck werd de uiteindelijke winnaar van de wedstrijd en won een gouden medaille (SAB, Academie, nr. 19 en 43).
Lees minder

Meer over dit werk

Kenmerken
Kunstenaar / maker Joseph Benoît Suvée VIAF RKD
Type tekening
Categorie tekeningen AAT
Materiaal
Tekening op papier in zwart krijt of houtskool met hoogsels in wit krijt
Afmetingen 608 x 437 mm
Locatie Depot
Objectnummer 0016.GRO0017.II
Beschrijving
Onderwerp figuurvoorstellingen
Vlaamse Kunstcollectie - NL

Your browser doesn't meet the minimum requirements to view this website. The browsers below are compatible. If you do not have one of these browsers, click on the icon to download the preferred browser.