Academische studie naar levend model: staand mannelijk naakt met wapenschild, van op de rug gezien

Auteursrechtelijke bescherming niet bepaald

Kunstenaar / maker

Joannes Zegers (tekenaar)

Datering

1780

Periode

18de eeuw

Collectie

Musea Brugge
Academische studie naar levend model van een staand mannelijk naakt, getekend door Johannes Zegers in 1780. Zegers was toen leerling aan de Academie Brugge en nam deel aan de prijskamp. Hij tekende twee studies (zie ook 0016.GRO0063.II) en won de tweede prijs. Pieter Pepers II werd toen primus van de klas naar levend model (0014.GRO0010.II). Het naaktmodel wordt afgebeeld van…
Lees meer
Academische studie naar levend model van een staand mannelijk naakt, getekend door Johannes Zegers in 1780. Zegers was toen leerling aan de Academie Brugge en nam deel aan de prijskamp. Hij tekende twee studies (zie ook 0016.GRO0063.II) en won de tweede prijs. Pieter Pepers II werd toen primus van de klas naar levend model (0014.GRO0010.II). Het naaktmodel wordt afgebeeld van op de rug. Zijn linkervoet is op een voetblokje geplaatst terwijl hij op zijn rechterbeen steunt. Hij leunt links op een sokkel gedrapeerd met een doek, en draait zijn hoofd naar rechtsonder. Naast de sokkel en achter de man ligt een wapenschild. Het afgebeelde wapen draagt drie loofbomen in het veld met daartussen een dwarsbalk. Vermoedelijk is dit wapenschild van Simon of Pépin. Hij houdt de rechterarm omhoog en grijpt een stok bovenaan vast of een touwuiteinde. Het gedrapeerde doek op de sokkel bedekt zijn geslachtsdeel. Het gebruikte tekenmedium is houtskool of zwart krijt, gehoogd met wit krijt. Linksboven is het etiket met de toegewezen tekenletter G op het tekenpapier gekleefd. Met deze letter kon de studie anoniem worden beoordeeld. Daarnaast staan de handtekeningen van leraar Norbert Heylbrouck, secretaris Jan Slock en directeur Paul De Cock op de academiestempel. De prijsvermelding gebeurde onderin met de aantekening 'Joannes Zegers van Brugge, secondus naer 't model, 1780' en het cijfer 2 rechtsboven. Het tekenpapier werd aangepast naar een groter formaat met een aangelijmde strook onderin.
Lees minder

Meer over dit werk

Kenmerken
Kunstenaar / maker Joannes Zegers
Type tekening
Categorie tekeningen AAT
Materiaal
tekening op papier in zwart krijt of houtskool, gehoogd met wit krijt
Afmetingen 610 x 450 mm
Locatie Depot
Objectnummer 0016.GRO0064.II
Beschrijving
Onderwerp figuurvoorstellingen
Vlaamse Kunstcollectie - NL

Your browser doesn't meet the minimum requirements to view this website. The browsers below are compatible. If you do not have one of these browsers, click on the icon to download the preferred browser.