Academische studie naar levend model: staand mannelijk naakt, van op de rug gezien

Auteursrechtelijke bescherming niet bepaald

Kunstenaar / maker

Albertus Riethage (tekenaar)

Datering

1776

Periode

18de eeuw

Collectie

Musea Brugge
Academische studie naar levend model van een staand mannelijk naakt, getekend door Albertus Riethage in 1776. Riethage tekende deze studie tijdens de prijswedstrijd aan de academie van Brugge in dat jaar. Als 'liefhebber' tekende hij niet om een prijs, want hij won de eerste prijs al tijdens de vorige wedstrijdeditie (1774). Het model is te zien van op de rug…
Lees meer
Academische studie naar levend model van een staand mannelijk naakt, getekend door Albertus Riethage in 1776. Riethage tekende deze studie tijdens de prijswedstrijd aan de academie van Brugge in dat jaar. Als 'liefhebber' tekende hij niet om een prijs, want hij won de eerste prijs al tijdens de vorige wedstrijdeditie (1774). Het model is te zien van op de rug. Hij leunt met zijn linkerarm op een hoge sokkel met een wapenschild onder een guirlande. Het wapenschild komt overeen met dat van de familie de Schietere, waarop twee kepers afgebeeld zijn. Het lichaam van de man is licht gebogen. Zijn rechterarm houdt hij voor zich. De studie is gemaakt met houtskool of zwart krijt, gehoogd met wit krijt. De volledige compositie wordt omkaderd door een enkele lijn in zwart krijt. Onderaan het papier is een aangelijmde strook met aantekening: A. Riethage 1776, voor liefhebberije. Linksboven is de tekenletter van Riethage 'P' op de studie geschreven. In hetzelfde concours tekende Bernard Fricx ook uit liefhebberij (0014.GRO0090.II). Emmanuel Lacroix werd primus (0016.GRO0047.II), Augustin van den Berghe tweede (0014.GRO0091.II). Riethage tekende nog een tweede studie voor deze wedstrijd, waarop het model frontaal is afgebeeld (0016.GRO0050.II).
Lees minder

Meer over dit werk

Kenmerken
Kunstenaar / maker Albertus Riethage
Type tekening
Categorie tekeningen AAT
Materiaal
Tekening op gevergeerd papier in houtskool of zwart krijt, met hoogsels in wit krijt
Afmetingen 622 x 439 mm
Locatie Depot
Objectnummer 0016.GRO0051.II
Beschrijving
Onderwerp figuurvoorstellingen
Vlaamse Kunstcollectie - NL

Your browser doesn't meet the minimum requirements to view this website. The browsers below are compatible. If you do not have one of these browsers, click on the icon to download the preferred browser.