Academische studie naar levend model: staand mannelijk naakt, van op de rug gezien

Public domain / CC-PDM

Kunstenaar / maker

Augustin van den Berghe (tekenaar)

Datering

1776

Periode

18de eeuw

Collectie

Musea Brugge
Academische studie naar levend model van een staand mannelijk naakt, getekend door Augustin van den Berghe in 1776. Van den Berghe nam toen deel aan de tweejaarlijkse prijswedstrijd aan de academie van Brugge, in de klas naar levend model. Hij tekende nog een tweede studie: 0014.GRO0074.II. Het model is afgebeeld van op de rug gezien. Hij leunt met zijn linkerarm…
Lees meer
Academische studie naar levend model van een staand mannelijk naakt, getekend door Augustin van den Berghe in 1776. Van den Berghe nam toen deel aan de tweejaarlijkse prijswedstrijd aan de academie van Brugge, in de klas naar levend model. Hij tekende nog een tweede studie: 0014.GRO0074.II. Het model is afgebeeld van op de rug gezien. Hij leunt met zijn linkerarm op een hoge sokkel met een wapenschild onder een guirlande. Het wapenschild komt overeen met dat van de familie de Schietere, waarop twee witte of zilveren kepers afgebeeld zijn op een sabel (zwarte) achtergrond. Het lichaam van de man is licht gebogen. Zijn rechterarm houdt hij voor zich. Rechts van het model ligt een ander wapenschild. Dit is het wapenschild van de familie de Crits, met een keper met twee vijfbladbloemen of rozen en een ring met kruis. Het gebruikte medium is zwart krijt of houtskool, afgewerkt met hoogsels in wit krijt. Er zijn twee aangelijmde stroken onderin, de tekening loopt verder over deze papierstroken. De onderste strook is smaller en schuin aangelijmd met vermelding van de naam en afkomst van de tekenaar en zijn behaalde prijs. Directeur Paul de Cock plaatste zijn handtekening links bovenaan, waar de academiestempel gedrukt is. Daar is ook de tekenletter 'L' van van den Berghe te zien, waarmee de wedstrijdjury zijn studie anoniem kon beoordelen. Hij werd tweede en de winnaar van de wedstrijd is Emmanuel Lacroix (0016.GRO0047.II). Fricx en Riethage tekenden als liefhebbers (0014.GRO0090.II en 0016.GRO0051.II).
Lees minder

Meer over dit werk

Kenmerken
Kunstenaar / maker Augustin van den Berghe VIAF RKD
Type tekening
Categorie tekeningen AAT
Materiaal
Tekening op gevergeerd papier in houtskool of zwart krijt, met hoogsels in wit krijt
Afmetingen 655 x 445 mm
Locatie Depot
Objectnummer 0014.GRO0091.II
Beschrijving
Onderwerp figuurvoorstellingen
Vlaamse Kunstcollectie - NL

Your browser doesn't meet the minimum requirements to view this website. The browsers below are compatible. If you do not have one of these browsers, click on the icon to download the preferred browser.