Academische studie naar sculptuur: zittend kind met arm omhoog

Public domain / CC-PDM

Kunstenaar / maker

Joseph Denis Odevaere (tekenaar)

Datering

1791

Periode

18de eeuw

Collectie

Musea Brugge
Academische studie naar sculptuur van een zittend kind, getekend door Joseph Odevaere op 14 juni 1791. Odevaere was toen ingeschreven in de klas naar plaester of sculptuur aan de Academie Brugge en maakte twee studies tijdens de prijskamp van 1791 (zie ook 0014.GRO0034.II). Hij won de eerste prijs, Johannes Autrique werd toen tweede (0014.GRO0056.II). Beide leerlingen tekenden naar dezelfde beeldhouwwerken…
Lees meer
Academische studie naar sculptuur van een zittend kind, getekend door Joseph Odevaere op 14 juni 1791. Odevaere was toen ingeschreven in de klas naar plaester of sculptuur aan de Academie Brugge en maakte twee studies tijdens de prijskamp van 1791 (zie ook 0014.GRO0034.II). Hij won de eerste prijs, Johannes Autrique werd toen tweede (0014.GRO0056.II). Beide leerlingen tekenden naar dezelfde beeldhouwwerken (afgietsels). Het onderwerp van deze studie is een sculptuur van een zittend kind. Het naakte kind heeft een doek over zich heen gedrapeerd, zit op een steen en houdt de linkerhand over het hoofd. Tussen duim en wijsvinger neemt het een doek en een vlecht vast. De lange vlechten reiken tot op de rots waarop het kindje zit. De rechterhand rust naast het lichaam bij de drapering. Een archiefdocument van de Academie uit 1772 benoemt het afgietsel als 'het frans kindeken met der arm om hoog' (SAB, Academie, nr. 19). Het beeldhouwwerk is getekend vanuit driekwart aanzicht. Het gezicht van het kindje is frontaal getekend. Het gebruikte medium is zwart krijt of houtskool, met hoogsels in wit krijt. Linksboven staat de academiestempel met de handtekeningen van directeur Paul de Cock en secretaris Frans Vande Steene. De toegewezen wedstrijd- of tekenletter van Odevaere (N) werd linksboven op de tekening verlijmd. Er is een aangelijmde papierstrook onderin met verderzetting van de compositie en opschrift. Hierop werd onderaan de naam van de tekenaar genoteerd, zijn afkomst (Brugge) en het jaar van de wedstrijd.
Lees minder

Meer over dit werk

Kenmerken
Kunstenaar / maker Joseph Denis Odevaere VIAF RKD Wikidata
Type tekening
Categorie tekeningen AAT
Materiaal
tekening in houtskool of zwart krijt met hoogsels in wit krijt
Afmetingen 640 x 468 mm
Locatie Depot
Objectnummer 0014.GRO0057.II
Beschrijving
Onderwerp figuurvoorstellingen
Vlaamse Kunstcollectie - NL

Your browser doesn't meet the minimum requirements to view this website. The browsers below are compatible. If you do not have one of these browsers, click on the icon to download the preferred browser.