Academische studie naar levend model: zittend mannelijk naakt met wapenschild, van op de rug gezien

Auteursrechtelijke bescherming niet bepaald

Kunstenaar / maker

Carel Waché (tekenaar)

Datering

1766

Periode

18de eeuw

Collectie

Musea Brugge
Academische studie naar levend model van een zittend mannelijk naakt, getekend door Carel Waché in 1766. Waché won met deze studie de tweede prijs. Hij was toen leerling in de klas naar levend model en nam deel aan het prijskamp van 1766 aan de Academie Brugge, zoals het opschrift linksonder aangeeft. Het naaktmodel wordt zittend op een blok afgebeeld in…
Lees meer
Academische studie naar levend model van een zittend mannelijk naakt, getekend door Carel Waché in 1766. Waché won met deze studie de tweede prijs. Hij was toen leerling in de klas naar levend model en nam deel aan het prijskamp van 1766 aan de Academie Brugge, zoals het opschrift linksonder aangeeft. Het naaktmodel wordt zittend op een blok afgebeeld in profiel naar links. Zijn torso is bijna volledig gedraaid zodat hij met zijn rug naar de tekenaar en toeschouwer zit. Links houdt hij een wapenschild vast dat op een steen staat. Dit is het wapenschild van de familie D'Hooghe-Pattyn, die schenkingen deed aan de Academie. Het gebruikte medium is zwart krijt of houtskool met hoogsels in wit krijt. Het tekenpapier bestaat uit twee aan elkaar verlijmde vellen papier. De poseersessie werd geregistreerd in een notitieboek van directeur Jan Garemijn (2021.GRO0018.II.11r). Het gaat om de tweede actie van het prijskamp. De leerlingen begonnen op 10 maart 1766 te tekenen en mochten daarna nog 5 avonden aan hun studie werken. Het model poseerde daarna nog eens vijf opeenvolgende avonden in maart voor de tweede klas of groep. Garemijn schetste het model in de vastgelegde houding, inclusief wapenschild met keper in hermelijn, gevat in een geprofileerde lijst. Bij de schets wordt de naam van het model vermeld: (Jan) Cleyn. Op de prijstekening werd de academiestempel onderaan links op het papier gedrukt. Jan Garemijn plaatste hier zijn handtekening, net als (Charles?) Stockhove. Linksboven is de tekenletter (S) van Waché op de wedstrijdtekening bevestigd. Deze diende voor anonieme jurering. Hij maakte nog een tweede studie van het naaktmodel in staande pose: 0016.GRO0022.II. Zijn klasgenoot Eustagius Malfeyt won de eerste prijs: 0016.GRO0021.II.
Lees minder

Meer over dit werk

Kenmerken
Kunstenaar / maker Carel Waché
Type tekening
Categorie tekeningen AAT
Materiaal
Tekening op papier in houtskool of zwart krijt met hoogsels in wit krijt
Afmetingen 640 x 520 mm
Locatie Depot
Objectnummer 0016.GRO0023.II
Beschrijving
Onderwerp figuurvoorstellingen
Vlaamse Kunstcollectie - NL

Your browser doesn't meet the minimum requirements to view this website. The browsers below are compatible. If you do not have one of these browsers, click on the icon to download the preferred browser.