Academische studie naar sculptuur: buste van een Romeinse jongen

Auteursrechtelijke bescherming niet bepaald

Kunstenaar / maker

François van Nieuwenhuyse (tekenaar)

Datering

1797

Periode

18de eeuw

Collectie

Musea Brugge
Academische studie naar sculptuur van een Romeinse jongen, getekend door François van Nieuwenhuyse in 1797. Van Nieuwenhuyse was leerling aan de Academie Brugge en tekende deze studie tijdens een wedstrijd om beste (zit)plaatsen. Hij behaalde de eerste plaats in de rangschikking. Er werd getekend naar een buste van een Romeinse jongen. De jongen draagt een gewaad dat samengeknoopt is op…
Lees meer
Academische studie naar sculptuur van een Romeinse jongen, getekend door François van Nieuwenhuyse in 1797. Van Nieuwenhuyse was leerling aan de Academie Brugge en tekende deze studie tijdens een wedstrijd om beste (zit)plaatsen. Hij behaalde de eerste plaats in de rangschikking. Er werd getekend naar een buste van een Romeinse jongen. De jongen draagt een gewaad dat samengeknoopt is op de schouder met een broche. De leerling tekende het afgietsel vanuit frontaal oogpunt. In de wedstrijdannotatie rechtsonder zijn er correcties aangebracht wat betreft de identiteit van de tekenaar en zijn ranking. Oorspronkelijk was er 'tweeden om plaetse', 'Constantin Lombaert' geschreven. Dit werd doorgehaald en gecorrigeerd door dezelfde hand naar 'eersten om plaetse', 'Frans van Nieuwenhuyse 1797'. Linksboven staat de academiestempel, met ernaast de handtekening van leraar Fricx en de tekenletter 'H'. Die letter was toegekend aan de leerling voor anonieme jurering. Rechtsboven staat zijn behaalde plaats: 1 (eerste). Er zijn nog vier andere studies bewaard uit deze wedstrijd van lager gerangschikte leerlingen (0022.GRO0430.II tot 0022.GRO0433.II).
Lees minder

Meer over dit werk

Kenmerken
Kunstenaar / maker François van Nieuwenhuyse
Type tekening AAT
Categorie tekeningen AAT
Materiaal
tekening in zwart krijt of houtskool met hoogsels in wit krijt
Afmetingen 552 x 450 mm
Locatie Depot
Objectnummer 0016.GRO0011.II
Beschrijving
Onderwerp figuurvoorstellingen AAT
Vlaamse Kunstcollectie - NL

Your browser doesn't meet the minimum requirements to view this website. The browsers below are compatible. If you do not have one of these browsers, click on the icon to download the preferred browser.