Academische studie naar prent: buste van een man met pijnlijke expressie

Auteursrechtelijke bescherming niet bepaald

Kunstenaar(s) / maker(s)

Frederyck van Petegem (tekenaar)
,
Jean Audran
,
Charles Le Brun

Datering

1757

Periode

18de eeuw

Collectie

Musea Brugge
Academische studie naar prent van het hoofd van een pijnlijdende man, getekend door Frederyck van Petegem in 1757. Van Petegem maakte deze studie tijdens het prijskamp van dat jaar aan de Academie van Brugge. Hij was toen leerling in de tweede klas naar prenten of 'de eerste principien'. Met deze studie behaalde hij de eerste prijs: een zilveren medaille (SAB…
Lees meer
Academische studie naar prent van het hoofd van een pijnlijdende man, getekend door Frederyck van Petegem in 1757. Van Petegem maakte deze studie tijdens het prijskamp van dat jaar aan de Academie van Brugge. Hij was toen leerling in de tweede klas naar prenten of 'de eerste principien'. Met deze studie behaalde hij de eerste prijs: een zilveren medaille (SAB, Academie, nr. 43). In deze wedstrijd werd getekend naar een prent van Audran, gegraveerd naar ontwerp van Le Brun. Het gaat om een zgn. 'Tête d'expression', getiteld 'La douleur corporelle simple' (plaat 11) uit de reeks 'Expressions des passions de l'Âme' (1727). Een exemplaar van deze prent is aanwezig in de bibliotheek van de Academie Brugge. Het gezicht van de man is in driekwart aanzicht afgebeeld naar links. Met een pijnlijke blik, gefronste wenkbrauwen en halfopen lippen drukt de man het lijden uit. Het gebruikte medium is rood krijt. De opschriften verwijzen allemaal naar de wedstrijddeelname. Linksboven is de academiestempel gedrukt, met daarop de handtekening van Matthias de Visch als directeur van de Academie. De leerling tekende anoniem onder het nummer '20'. Na de jurering werd zijn tekening geïdentificeerd, met vermelding van zijn naam, behaalde prijs in de categorie van de tweede klas naar prenten en het jaartal van de wedstrijd (linksonder). van Petegem maakte een tweede tekening voor het concours: 0014.GRO0007.02.II. Beide studies worden bewaard in een album met andere prijstekeningen naar prent.
Lees minder

Meer over dit werk

Kenmerken
Kunstenaar(s) / maker(s) Frederyck van Petegem , Jean Audran , Charles Le Brun VIAF RKD Wikidata
Type tekening
Categorie tekeningen AAT
Materiaal
Tekening op gevergeerd papier in rood krijt
Afmetingen 317 x 225 mm
Locatie Depot
Objectnummer 0014.GRO0007.01.II
Beschrijving
Onderwerp figuurvoorstellingen
Vlaamse Kunstcollectie - NL

Your browser doesn't meet the minimum requirements to view this website. The browsers below are compatible. If you do not have one of these browsers, click on the icon to download the preferred browser.