Academische studie naar levend model: staand mannelijk naakt

Public domain / CC-PDM

Kunstenaar / maker

Joseph Denis Odevaere (tekenaar)

Datering

1797

Periode

18de eeuw

Collectie

Musea Brugge
Academische studie naar levend model van een staande naakte man, getekend door Joseph Denis Odevaere in 1797. De studie is gemaakt in het kader van het concours om prijzen in dat jaar. Joseph Odevaere was toen ingeschreven als leerling aan de Academie van Brugge in de klas naar levend model. Hij nam deel aan de wedstrijd en won de eerste…
Lees meer
Academische studie naar levend model van een staande naakte man, getekend door Joseph Denis Odevaere in 1797. De studie is gemaakt in het kader van het concours om prijzen in dat jaar. Joseph Odevaere was toen ingeschreven als leerling aan de Academie van Brugge in de klas naar levend model. Hij nam deel aan de wedstrijd en won de eerste prijs, aangeduid met het cijfer 1 linksboven op de tekening. Het poserende model is frontaal afgebeeld in contrapost, steunend op het rechterbeen. De naakte man staat voor een hoge sokkel. Zijn linkerarm leunt op de sokkel terwijl hij zijn rechterarm gebogen achter zijn lichaam houdt. De man kijkt naar links, zijn gezicht is daarbij een kleine slag naar links gedraaid. De studie is in zwart krijt of houtskool getekend met gebruik van wit krijt voor hoogsels. Op het tekenpapier is rechtsboven het etiket gekleefd met de tekenletter van Odevaere 'D'. Hier werd de academiestempel op het papier gedrukt en ondertekenden Paul de Cock (directeur), Bernardus Fricx (leraar) en François van de Steene (secretaris) de wedstrijdtekening. De naam van de leerling werd nadien op de tekening genoteerd (linksonder). Aan het tekenpapier zijn boven en onder smalle stroken gelijmd, waarop met houtskool of zwart krijt getekend is. De leerlingen tekenden het poserende model frontaal gezien en van op de rug. De tweede studie van Odevaere is niet bewaard. Jozef de Meulemeester won de tweede prijs in dit concours (0014.GRO0011.II).
Lees minder

Meer over dit werk

Kenmerken
Kunstenaar / maker Joseph Denis Odevaere VIAF RKD Wikidata
Type tekening
Categorie tekeningen AAT
Materiaal
Tekening op gevergeerd papier in houtskool (of zwart krijt), met hoogsels in wit krijt
Afmetingen 626 x 453 mm
Locatie Depot
Objectnummer 0014.GRO0101.II
Beschrijving
Onderwerp figuurvoorstellingen
Vlaamse Kunstcollectie - NL

Your browser doesn't meet the minimum requirements to view this website. The browsers below are compatible. If you do not have one of these browsers, click on the icon to download the preferred browser.