Academische studie naar prent: zittend mannelijk naakt, van op de rug gezien

Auteursrechtelijke bescherming niet bepaald

Kunstenaar(s) / maker(s)

Pieter Provoost (tekenaar)
,
Jean Baptiste Lucien
,
Edmé Bouchardon

Datering

1759

Periode

18de eeuw

Collectie

Musea Brugge
Academische studie naar prent van een zittend mannelijk naakt, getekend door Pieter Provoost in 1759. Provoost, afkomstig van Brugge, won met deze tekening de eerste prijs in de prijskamp van 1759. Hij was toen leerling in de eerste klas naar prenten en tekeningen aan de Academie Brugge, ook de klas 'van de eerste beginselen' of 'principes' genoemd (cf. ook SAB…
Lees meer
Academische studie naar prent van een zittend mannelijk naakt, getekend door Pieter Provoost in 1759. Provoost, afkomstig van Brugge, won met deze tekening de eerste prijs in de prijskamp van 1759. Hij was toen leerling in de eerste klas naar prenten en tekeningen aan de Academie Brugge, ook de klas 'van de eerste beginselen' of 'principes' genoemd (cf. ook SAB, Academie, nr. 43). Het onderwerp van zijn studie is een prent waarop een zittend naaktmodel is afgebeeld, gezien van op de rug en driekwart naar links. De man zit op een rotsblok en steunt daarbij op zijn rechter elleboog. Hij draagt een haarlint en kijkt naar onder. Provoost tekende hier naar prent van Lucien, gegraveerd naar Bouchardon. In de bibliotheek van de Academie Brugge wordt een overeenkomstige gravure bewaard, door Peronneau (graveur) naar Bouchardon. De tekening is in spiegelbeeld gemaakt ten opzichte van de gravure. Het gebruikte medium is rood krijt met ondertekening in zwart krijt of houtskool. Het tekenpapier is bijgesneden langs de bladranden. De opschriften kaderen binnen de wedstrijddeelname van Provoost. Bovenaan draagt het tekenpapier de academiestempel en de handtekening van Matthias de Visch, directeur van de Academie. Het papieren etiket is het wedstrijdnummer van Provoost (61) voor anonieme jurering. Zijn behaalde prijs werd met een grote '1' genoteerd na afloop van de wedstrijd, net als de annotatie onderaan die de leerling identificeert. Samen met andere academische studies naar prenten wordt deze tekening in een album bewaard. In dat album bevindt zich een tweede studie van Provoost, getekend tijdens hetzelfde concours: 0016.GRO0141.04.II.
Lees minder

Meer over dit werk

Kenmerken
Kunstenaar(s) / maker(s) Pieter Provoost , Jean Baptiste Lucien , Edmé Bouchardon
Type tekening
Categorie tekeningen AAT
Materiaal
Tekening in rood krijt; met ondertekening in zwart (krijt of houtskool), op gevergeerd papier
Afmetingen 503 x 387 mm
Locatie Depot
Objectnummer 0016.GRO0141.03.II
Beschrijving
Onderwerp figuurvoorstellingen
Vlaamse Kunstcollectie - NL

Your browser doesn't meet the minimum requirements to view this website. The browsers below are compatible. If you do not have one of these browsers, click on the icon to download the preferred browser.