Academische studie naar levend model: staand mannelijk naakt met wapenschild

Public domain / CC-PDM

Kunstenaar / maker

Jean-Bernard Duvivier (tekenaar)

Datering

1782

Periode

18de eeuw

Collectie

Musea Brugge
Academische studie naar levend model van een staande naakte man, getekend door Jean-Bernard Duvivier in 1782. Met deze tekening won Duvivier de eerste prijs in de klas naar het levend model aan de academie van Brugge. Het model is frontaal en voluit afgebeeld. De naakte man staat in contrapost en leunt met zijn linkerelleboog op een hoge sokkel waarop een…
Lees meer
Academische studie naar levend model van een staande naakte man, getekend door Jean-Bernard Duvivier in 1782. Met deze tekening won Duvivier de eerste prijs in de klas naar het levend model aan de academie van Brugge. Het model is frontaal en voluit afgebeeld. De naakte man staat in contrapost en leunt met zijn linkerelleboog op een hoge sokkel waarop een doek gedrapeerd ligt. Hij kijkt in profiel naar links met gezonken hoofd en wijst met zijn rechterhand omlaag naar een wapenschild naast zijn voeten. Het gaat vermoedelijk om het wapenschild van Simon of Pépin. Het gebruikte medium is zwart krijt of houtskool, met hoogsels in wit krijt. Er is een aangelijmde strook onderin met verderzetting van de tekening Hierop werden de voeten model en een deel van het schild en de sokkel vervolledigd. Onderaan werd de naam van de leerling-tekenaar genoteerd na afloop van de wedstrijd. Linksboven staat de academiestempel met de handtekeningen van Norbert Heylbrouck (leraar), Frans Vande Steene (secretaris) en Paul De Cock (directeur) hun handtekening. Duviviers tekening werd anoniem beoordeeld door de toegewezen tekenletter 'L' rechtsboven. Zijn behaalde prijs (1) werd zowel bovenaan links als onderaan rechts op de studie geschreven. Antoine Steyaert werd tweede in dezelfde wedstrijd (0016.GRO0069.II).
Lees minder

Meer over dit werk

Kenmerken
Kunstenaar / maker Jean-Bernard Duvivier VIAF RKD Wikidata
Type tekening
Categorie tekeningen AAT
Materiaal
tekening op papier in houtskool of zwart krijt, met hoogsels in wit krijt
Afmetingen 629 x 445 mm
Locatie Depot
Objectnummer 0014.GRO0088.II
Beschrijving
Onderwerp figuurvoorstellingen
Vlaamse Kunstcollectie - NL

Your browser doesn't meet the minimum requirements to view this website. The browsers below are compatible. If you do not have one of these browsers, click on the icon to download the preferred browser.