Zotten maken 't beste feest

Public domain / CC-PDM

Kunstenaar / maker

Adriaen Pietersz. van de Venne

Datering

1661

Periode

17de eeuw

Collectie

Musea Brugge
Grisaille van een groep dansende mannen en vrouwen. Links op het voorplan staan de begeleidende muzikanten, met draailier en fluit. Rechts nadert een groep mensen, waaronder een ruiter op een ezel waaraan een dode kat is gebonden. In het verleden werd dit tafereel geïnterpreteerd als een heksensabbat. Het sterk overschilderde opschrift is getranscribeerd als 'Zotten maken 't beste feest', waardoor…
Lees meer
Grisaille van een groep dansende mannen en vrouwen. Links op het voorplan staan de begeleidende muzikanten, met draailier en fluit. Rechts nadert een groep mensen, waaronder een ruiter op een ezel waaraan een dode kat is gebonden. In het verleden werd dit tafereel geïnterpreteerd als een heksensabbat. Het sterk overschilderde opschrift is getranscribeerd als 'Zotten maken 't beste feest', waardoor vermoed wordt dat het eerder gaat om een satirische voorstelling van de menselijke dwaasheid. Deze laatste interpretatie wordt versterkt door de aanwezigheid van een kat, een typisch dwaasheidsattribuut. De eerste genretaferelen van de Noord-Nederlandse schilder Adriaen Pietersz. van de Venne sluiten aan bij de Bruegeliaanse landschapsschilderkunst. Zijn latere werken zijn voornamelijk monochrome satirische voorstellingen, met een moraliserende betekenis die verduidelijkt wordt op een spreukband.
Lees minder

Meer over dit werk

Vlaamse Kunstcollectie - NL

Your browser doesn't meet the minimum requirements to view this website. The browsers below are compatible. If you do not have one of these browsers, click on the icon to download the preferred browser.