Portret van de vrouw van Jan de Fevere

Auteursrechtelijke bescherming niet bepaald

Kunstenaar / maker

anoniem

Datering

circa 1540 - circa 1559

Periode

16de eeuw

Collectie

Musea Brugge
De koele belichting herinnert sterk aan Hollandse portretten uit dezelfde periode. Ook de klederdracht (in het bijzonder de kap met staarten) verwijst veeleer naar de Noordelijke Nederlanden. De tekst op de dichtgevouwen brief op het portret van haar man (0000.GRO1359.I), is bedoeld ter identificatie van de afgebeelde persoon. Het betreft Jan de Fevere. Het afgebeelde wapenschild is een variante van…
Lees meer
De koele belichting herinnert sterk aan Hollandse portretten uit dezelfde periode. Ook de klederdracht (in het bijzonder de kap met staarten) verwijst veeleer naar de Noordelijke Nederlanden. De tekst op de dichtgevouwen brief op het portret van haar man (0000.GRO1359.I), is bedoeld ter identificatie van de afgebeelde persoon. Het betreft Jan de Fevere. Het afgebeelde wapenschild is een variante van het gekende blazoen van deze Vlaamse familie. Nochtans kan Jan de Fevere hier moeilijk vereenzelvigd worden met de bekende Brugse makelaar en schepen, die in 1569 Anna de Blancke huwde. Niet alleen zijn de twee portretten een tiental jaar vroeger ontstaan, maar zou het wapen van deze Anna de Blancke er geheel anders moeten uitzien dan op dit vrouwenportret. Misschien moet men Jan de Fevere en zijn echtgenote bij de naar Holland uitgeweken Vlamingen zoeken.
Lees minder

Meer over dit werk

Kenmerken
Kunstenaar / maker anoniem
Type olieverfschildering
Categorie schilderingen
Materiaal
olieverf op paneel
Afmetingen 45.2 x 30.8 cm
Locatie Gruuthusemuseum
Objectnummer 0000.GRO1360.I
Beschrijving
Onderwerp portretten
Vlaamse Kunstcollectie - NL

Your browser doesn't meet the minimum requirements to view this website. The browsers below are compatible. If you do not have one of these browsers, click on the icon to download the preferred browser.