Pre-Eyckiaans Ursulaschrijn

Auteursrechtelijke bescherming niet bepaald

Kunstenaar / maker

anoniem

Datering

circa 1400 - circa 1415

Periode

15de eeuw

Collectie

Musea Brugge
Het reliekschrijn in de vorm van een beschilderd houten huisje met een zadeldak is een zeldzaam voorbeeld van de pre-Eyckiaanse schilderkunst. De gevels zijn versierd met kantelen en hogels. Op een van de lange zijden staat in een nis in halfreliëf de heilige Ursula. De heilige beschermt onder haar schutsmantel maagden die eenzelfde lot tegemoet gaan. Ze draagt verder in…
Lees meer
Het reliekschrijn in de vorm van een beschilderd houten huisje met een zadeldak is een zeldzaam voorbeeld van de pre-Eyckiaanse schilderkunst. De gevels zijn versierd met kantelen en hogels. Op een van de lange zijden staat in een nis in halfreliëf de heilige Ursula. De heilige beschermt onder haar schutsmantel maagden die eenzelfde lot tegemoet gaan. Ze draagt verder in elke hand een gouden pijl als verwijzing naar haar dood. Links van Ursula staan Johannes de Doper met het Lam Gods en een lantaarn in de hand en Maria met het Jezuskind op de arm. Rechts staan de heiligen Cecilia met een orgeltje en Barbara met een toren in de hand. Op beide kortzijden staat het Lam Gods met kruis en vaandel. Op de achterzijde bevindt zich een deur met hang- en sluitwerk.
Lees minder

Meer over dit werk

Video van Musea Brugge over het Pre-Eyckiaans Ursulaschrijn
Vlaamse Kunstcollectie - NL

Your browser doesn't meet the minimum requirements to view this website. The browsers below are compatible. If you do not have one of these browsers, click on the icon to download the preferred browser.