Zelfportret met rood potlood

Public Domain - http://creativecommons.org/publicdomain/mark/1.0/

Kunstenaar / maker

Leon Spilliaert

Datering

1908

Periode

20ste eeuw
Tijdens zijn jeugd schilderde Spilliaert een reeks zelfportretten. Aanvankelijk zijn het eenvoudige weergaven van zijn uiterlijk, maar later evolueerden ze naar complexe beelden waarin realiteit, weerspiegeling en fantasie samenvloeien. In Zelfportret met rood potlood stelde hij zichzelf voor als een zwart silhouet met donker omrande ogen. Vastberaden houdt hij een rood potlood in de hand. Hij bevindt zich in een…
Lees meer
Tijdens zijn jeugd schilderde Spilliaert een reeks zelfportretten. Aanvankelijk zijn het eenvoudige weergaven van zijn uiterlijk, maar later evolueerden ze naar complexe beelden waarin realiteit, weerspiegeling en fantasie samenvloeien. In Zelfportret met rood potlood stelde hij zichzelf voor als een zwart silhouet met donker omrande ogen. Vastberaden houdt hij een rood potlood in de hand. Hij bevindt zich in een kamer van het ouderlijke huis, in een nachtelijk licht, en draagt een donker pak met een stijve boord, wat hij vaak droeg. Iedereen die Spilliaert in die tijd ontmoette, werd getroffen door zijn uiterlijk, dat zijn gekwelde, rusteloze ziel verraadde.
Lees minder

Meer over dit werk

Kenmerken
Kunstenaar / maker Leon Spilliaert VIAF RKD Wikidata
Types tekening , gouache , pastel
Categorie werken op papier
Materiaal
Oost-Indische inkt, gouache en pastelkrijt op papier
Afmetingen 85 x 69 cm (hxb)
Locatie Nu te zien in Mu.ZEE
Objectnummer SM000005
Vlaamse Kunstcollectie - NL

Your browser doesn't meet the minimum requirements to view this website. The browsers below are compatible. If you do not have one of these browsers, click on the icon to download the preferred browser.