De windstoot

Public Domain - http://creativecommons.org/publicdomain/mark/1.0/

Kunstenaar / maker

Leon Spilliaert

Datering

1904

Periode

20ste eeuw
Léon Spilliaert stelde vaak een vrouw voor aan de rand van het water. Het thema van een meisje of vrouw op de zeedijk met een opwaaiende jurk kwam vaak terug in de grafiek van het einde van de negentiende eeuw. Ook Félicien Rops en Édouard Dubar hebben dergelijke humoristische prenten gemaakt. Spilliaert gaf deze banale gebeurtenis een expressionistische uitdrukking en…
Lees meer
Léon Spilliaert stelde vaak een vrouw voor aan de rand van het water. Het thema van een meisje of vrouw op de zeedijk met een opwaaiende jurk kwam vaak terug in de grafiek van het einde van de negentiende eeuw. Ook Félicien Rops en Édouard Dubar hebben dergelijke humoristische prenten gemaakt. Spilliaert gaf deze banale gebeurtenis een expressionistische uitdrukking en vormgeving. Hij reduceerde de vrouw tot een donker silhouet, scherp afgetekend tegen het decoratieve spel van het kabbelende water. Heel even roept het, het personage ‘De schreeuw’ van Edvard Munch voor de geest. Spilliaert had een grote fascinatie voor de bijzondere relatie van de vrouw met de zee, voor hun vergelijkbare temperament.
Lees minder

Meer over dit werk

Kenmerken
Kunstenaar / maker Leon Spilliaert VIAF RKD Wikidata
Types tekening , gouache , pastel
Categorie werken op papier
Materiaal
Oost-Indische inkt, gouache en pastelkrijt op papier
Afmetingen 51 x 41 cm (hxb)
Locatie In depot
Objectnummer SM000003
Beschrijving
Trefwoorden winds Iconclass, strand Iconclass
Vlaamse Kunstcollectie - NL

Your browser doesn't meet the minimum requirements to view this website. The browsers below are compatible. If you do not have one of these browsers, click on the icon to download the preferred browser.