Résurrection

Public Domain - http://creativecommons.org/publicdomain/mark/1.0/

Kunstenaar / maker

Leon Spilliaert

Datering

1928

Periode

20ste eeuw
Met 'De Verrijzenis' raakt Léon Spilliaert een religieus thema aan. We zien een naakte vrouwelijke engel met imposante vleugels die met een bazuin een dode tot leven wekt. Een meeuw vliegt weg. Doorgaans wordt het katholieke thema van de verrijzenis van Christus binnen de kunstgeschiedenis afgebeeld met een engel en een aantal omstaanders zoals wakende soldaten en moeder Maria, gekweld…
Lees meer
Met 'De Verrijzenis' raakt Léon Spilliaert een religieus thema aan. We zien een naakte vrouwelijke engel met imposante vleugels die met een bazuin een dode tot leven wekt. Een meeuw vliegt weg. Doorgaans wordt het katholieke thema van de verrijzenis van Christus binnen de kunstgeschiedenis afgebeeld met een engel en een aantal omstaanders zoals wakende soldaten en moeder Maria, gekweld door verdriet. Dit expliciet Bijbels verhaal, de kern van het katholieke geloof wordt door Léon Spilliaert slechts als een excuus gebruikt. De essentie wordt hooguit gesuggereerd door de wegvliegende meeuw die appelleert aan de Heilige Geest. Er zijn geen omstaanders. De engel, in al haar naakte glorie, lijkt voor niemand in het bijzonder te musiceren. Er spreekt eenzaamheid uit het beeld en bitter weinig geloof, dat ook.
Lees minder

Meer over dit werk

Vlaamse Kunstcollectie - NL

Your browser doesn't meet the minimum requirements to view this website. The browsers below are compatible. If you do not have one of these browsers, click on the icon to download the preferred browser.