Christus en de overspelige vrouw

Public Domain

Kunstenaar / maker

Anonieme meester (schilder)

Datering

1540

Periode

16de eeuw
Het thema van Christus en de overspelige vrouw is ontleend aan het evangelie van Johannes (8:1-11). Terwijl Jezus in de Tempel onderricht verschafte brachten schriftgeleerden en farizeeërs Hem een vrouw die op overspel was betrapt en volgens de Wet van Mozes moest gestenigd worden. Op hun listige vraag wat Hij er van dacht, antwoordde Jezus: ‘Wie zonder zonde is werpe…
Lees meer
Het thema van Christus en de overspelige vrouw is ontleend aan het evangelie van Johannes (8:1-11). Terwijl Jezus in de Tempel onderricht verschafte brachten schriftgeleerden en farizeeërs Hem een vrouw die op overspel was betrapt en volgens de Wet van Mozes moest gestenigd worden. Op hun listige vraag wat Hij er van dacht, antwoordde Jezus: ‘Wie zonder zonde is werpe de eerste steen’, waarna de belagers een voor een afdropen. Het verhaal wordt gesitueerd in een renaissancistische tempel met uitzicht op de stad Jeruzalem. De vrouw staat verlegen bij de uitgang. Naast haar is een mand met stenen te zien. Terwijl Jezus op zijn hurken gezeten zijn antwoord in het stof op de vloer schrijft, vluchten de aanklagers haastig weg. Opvallend detail is de hond onderaan rechts die, als symbool van de huwelijkstrouw, de scène verlaat terwijl hij nog even achterom kijkt. Het maniëristische paneeltje dat wel gedateerd is, maar waarvan de auteur niet gekend is, wordt gesitueerd in de omgeving van Pieter I Coecke van Aelst.
Lees minder

Meer over dit werk

Kenmerken
Kunstenaar / maker Anonieme meester
Type olieverfschilderijen AAT
Categorie schilderingen AAT
Materialen
olieverf op paneel
olieverf , paneel
Afmetingen 58 x 87.6 cm
Locatie Te zien op zaal
Objectnummer S-109
Vlaamse Kunstcollectie - NL

Your browser doesn't meet the minimum requirements to view this website. The browsers below are compatible. If you do not have one of these browsers, click on the icon to download the preferred browser.