Moederschap

Public Domain - http://creativecommons.org/publicdomain/mark/1.0/

Kunstenaar / maker

Constant Permeke

Datering

ca. 1924 - ca. 1925

Periode

20ste eeuw
Waarschijnlijk verwijst Moederschap naar zijn zoontje Mattheus die in 1923 aan de mazelen is gestorven. De tragische en pijnlijke gebeurtenis is voelbaar aanwezig. Rond het midden van de jaren twintig manifesteerde zich een nieuwe stijlbeweging in heel Europa die de terugkeer naar het humane wilde. In Frankrijk werd deze beweging door Waldemar Georges ‘Neohumanisme’ genoemd; in Duitsland ‘Neue Sachlichkeit’ en…
Lees meer
Waarschijnlijk verwijst Moederschap naar zijn zoontje Mattheus die in 1923 aan de mazelen is gestorven. De tragische en pijnlijke gebeurtenis is voelbaar aanwezig. Rond het midden van de jaren twintig manifesteerde zich een nieuwe stijlbeweging in heel Europa die de terugkeer naar het humane wilde. In Frankrijk werd deze beweging door Waldemar Georges ‘Neohumanisme’ genoemd; in Duitsland ‘Neue Sachlichkeit’ en evoluerend naar het ‘Magisch Realisme’ zoals ook in Nederland; in Italië het ‘Archaïsch Realisme’ dat uit de ‘Pittura Metafisica’ voortkwam. Stilaan drong ook het surrealisme van André Breton in België door via E.L.T. Mesens die als verbindingsman tussen Brussel en Parijs fungeerde. Magritte kwam tot het surrealisme door het zien van het werk van De Chirico. De enige die zichzelf bleef was Permeke, vooral in een periode van zeer grote beroering in de kunst, zowel in tentoonstellingen als in tijdschriften en kranten.
Lees minder

Meer over dit werk

Kenmerken
Kunstenaar / maker Constant Permeke VIAF RKD Wikidata
Type schilderij
Categorie schilderijen
Materiaal
olieverf op doek
Afmetingen 120 x 100 cm (hxb)
Locatie In depot
Objectnummer K002190
Beschrijving
Trefwoord motherhood Iconclass
Vlaamse Kunstcollectie - NL

Your browser doesn't meet the minimum requirements to view this website. The browsers below are compatible. If you do not have one of these browsers, click on the icon to download the preferred browser.