Het onweder

Public Domain - http://creativecommons.org/publicdomain/mark/1.0/

Kunstenaar / maker

Jean Brusselmans

Datering

precies 1938

Periode

20ste eeuw
Jean Brusselmans was bijzonder productief in de tweede helft van de jaren dertig. Meer dan zeventig schilderijen en aquarellen voltooide hij toen. Onverstoord zocht hij een eigen stijl en legde hij de basis voor zijn beste composities. Het onweder is hiervan een mooi voorbeeld. Brusselmans schilderde een eerste versie van Het onweder in een groter formaat in 1936. Enkele tekeningen…
Lees meer
Jean Brusselmans was bijzonder productief in de tweede helft van de jaren dertig. Meer dan zeventig schilderijen en aquarellen voltooide hij toen. Onverstoord zocht hij een eigen stijl en legde hij de basis voor zijn beste composities. Het onweder is hiervan een mooi voorbeeld. Brusselmans schilderde een eerste versie van Het onweder in een groter formaat in 1936. Enkele tekeningen en een aquarel getuigen van de formele vastberadenheid waarmee hij dit thema vorm gaf. Er is storm op zee. Twee vissersboten rollen op de woelige golven. Grote zwarte onweerswolken hangen dreigend boven het water. Erachter priemt de zon. Een stevige zonnestraal dringt door de wolken heen en schijnt op het water. De golven vooraan zijn geschilderd met pasteuze toetsen in een lichtgrijze toon. Doorheen de schuimende watermassa lopen zwarte golvende lijnen. Zoals bij zijn stillevens verdeelde Brusselmans ook deze compositie in twee horizontale delen. Opvallend is de driehoekige structuur van de gele zonnestraal die doorheen de wolken op het water schijnt. De zonnestraal is verdeeld in gelijkmatige stroken licht en donker geel. Daaronder bevindt zich de woelige zee. Toets en contour beheersen het picturale veld. Brusselmans weet de toets te differentiëren door lengte, breedte, richting en materie. Voor het schuim op de golven maakt hij gebruik van snelle, enerverende, draaiende toetsen. Ondanks het dynamische en turbulente natuurgebeuren, lijkt het alsof de storm gestold is in een onbeweeglijke toestand. Opvallend is ook het licht-donker contrast tussen de voorgrond en de achtergrond. Deze harde tegenstelling schept een dramatisch effect, wat nog wordt versterkt door het contrast in de wolken en door de scherpe contouren.
Lees minder

Meer over dit werk

Vlaamse Kunstcollectie - NL

Your browser doesn't meet the minimum requirements to view this website. The browsers below are compatible. If you do not have one of these browsers, click on the icon to download the preferred browser.