Compositie (Le grand Turc)

© SABAM Belgium - http://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/

Kunstenaar / maker

Antoine Mortier

Datering

precies 1952

Periode

20ste eeuw
Antoine Mortier wordt beschouwd als een van de grootste figuren binnen het abstract expressionisme in België. Na een figuratieve periode gaat hij steeds abstracter schilderen, maar hij sluit geen compromissen: hij maakt lange tijd zowel figuratieve als puur abstracte schilderijen. Als lid van de naoorlogse groepering ‘Jonge Belgische Schilderkunst’ roept zijn geraffineerde kleurgebruik vaak de aardegebonden tinten van het Vlaamse…
Lees meer
Antoine Mortier wordt beschouwd als een van de grootste figuren binnen het abstract expressionisme in België. Na een figuratieve periode gaat hij steeds abstracter schilderen, maar hij sluit geen compromissen: hij maakt lange tijd zowel figuratieve als puur abstracte schilderijen. Als lid van de naoorlogse groepering ‘Jonge Belgische Schilderkunst’ roept zijn geraffineerde kleurgebruik vaak de aardegebonden tinten van het Vlaamse Expressionisme op. Daarnaast vertoont zijn werk, hoewel Amerikaanse fenomenen als action-painting hier nog geen voet aan wal hadden, een gelijkaardige intensiteit. In zijn expressieve stijl versimpelt hij lijnen en kleur tot de kern, alleen donkere lijnen en transparante kleuren blijven over. Het object wordt ontdaan van elk ornament. Zijn schilderijen, geïnspireerd door zijn dagelijkse omgeving, krijgen een monumentaal karakter. Hij wil figuren tot het uiterste abstraheren, zonder ze daarom weg te laten. Hij balanceert op de grens van het net-niet-abstracte. Mortiers werk is stoer en felbewogen, getuigend van een intens leven en aangebracht met felle, brutale borstelstreken.
Lees minder

Meer over dit werk

Kenmerken
Kunstenaar / maker Antoine Mortier VIAF RKD Wikidata
Types schilderij , tekening
Categorie schilderijen
Materiaal
lavis op papier, gemaroufleerd op doek
Afmetingen 240 x 150 cm (hxb)
Locatie Nu te zien in Mu.ZEE
Objectnummer K000652
Vlaamse Kunstcollectie - NL

Your browser doesn't meet the minimum requirements to view this website. The browsers below are compatible. If you do not have one of these browsers, click on the icon to download the preferred browser.