Portret van Marguerite Van Mons

Public Domain

Kunstenaar / maker

Théo Van Rysselberghe (schilder)

Datering

1886

Periode

19de eeuw
Théo Van Rysselberghe realiseerde het Portret van Marguerite Van Mons in 1886 toen het meisje 10 jaar oud was. Zij was de jongste dochter van kunstmecenas Emile Van Mons en zus van Camille, van wie Van Rysselberghe op dat ogenblik eveneens een portret schilderde (Niedersächsisches Landesmuseum in Hannover). De portretten kwamen tot stand kort na het overlijden van de moeder…
Lees meer
Théo Van Rysselberghe realiseerde het Portret van Marguerite Van Mons in 1886 toen het meisje 10 jaar oud was. Zij was de jongste dochter van kunstmecenas Emile Van Mons en zus van Camille, van wie Van Rysselberghe op dat ogenblik eveneens een portret schilderde (Niedersächsisches Landesmuseum in Hannover). De portretten kwamen tot stand kort na het overlijden van de moeder van de meisjes en zijn opgedragen aan hun vader. Marguerite Van Mons zou later huwen met Thomas Braun, advocaat, dichter en verzamelaar. Dit portret behoort tot een reeks overgangswerken die dateren uit de jaren 1885–1887. Tijdens deze periode tastte Van Rysselberghe verschillende stijlmogelijkheden af vooraleer hij zich vanaf 1888 tot het pointillisme bekeerde. Een aantal werken uit deze periode baden in een symbolistische en melancholische sfeer. De geometrische achtergrond en het aftasten van de mogelijkheden van de zwarte kleur getuigen van een invloed van James Abbott McNeill Whistler, vanaf 1884 invité bij Les Vingt. De verfijnde techniek en het lichte, coloriet roepen een verwantschap op met de portretten van Fernand Khnopff.
Lees minder

Meer over dit werk

Vlaamse Kunstcollectie - NL

Your browser doesn't meet the minimum requirements to view this website. The browsers below are compatible. If you do not have one of these browsers, click on the icon to download the preferred browser.