Smart

Public Domain

Kunstenaar / maker

Constantin Meunier (beeldhouwer)

Datering

ca. 1889

Periode

19de eeuw
Het beeld Smart illustreert treffend de sociale bewogenheid van Constantin Meunier (1831-1905). Bij leven kende Meunier een internationale faam met zijn beelden van heroïsche arbeiders. Dit beeld gaat echter een stap verder. Meunier schiep niet alleen een volksvrouw, ontredderd gebogen over haar in een steenkoolmijn verongelukte zoon. Hij creëerde een moderne piëta, tijdloos, ontdaan van belastende anekdotiek. Het beeld is…
Lees meer
Het beeld Smart illustreert treffend de sociale bewogenheid van Constantin Meunier (1831-1905). Bij leven kende Meunier een internationale faam met zijn beelden van heroïsche arbeiders. Dit beeld gaat echter een stap verder. Meunier schiep niet alleen een volksvrouw, ontredderd gebogen over haar in een steenkoolmijn verongelukte zoon. Hij creëerde een moderne piëta, tijdloos, ontdaan van belastende anekdotiek. Het beeld is waarschijnlijk Meuniers eerste ontwerp voor de moederfiguur in de levensgrote groep Het grauwvuur, en werd voor het eerst aan het publiek voorgesteld op de Wereldtentoonstelling van Parijs in 1889.
Lees minder

Meer over dit werk

Vlaamse Kunstcollectie - NL

Your browser doesn't meet the minimum requirements to view this website. The browsers below are compatible. If you do not have one of these browsers, click on the icon to download the preferred browser.