De fontein der geknielden

Public Domain

Kunstenaar / maker

George Minne (beeldhouwer)

Datering

ca. 1905, ca. 1927 - ca. 1930

Periode

19de eeuw
De kern van de George Minne-verzameling van het MSK Gent is het gipsmodel voor De fontein der geknielden, het belangrijkste werk van de kunstenaar. Deze ‘Narcissusfontein’, zoals Karel van de Woestijne haar noemde, bestaat uit een vijfvoudige herhaling van een in zichzelf gekeerde, knielende jongeling. Minne was ook een diepreligieuze kunstenaar, en de fontein kan ook in die zin geïnterpreteerd…
Lees meer
De kern van de George Minne-verzameling van het MSK Gent is het gipsmodel voor De fontein der geknielden, het belangrijkste werk van de kunstenaar. Deze ‘Narcissusfontein’, zoals Karel van de Woestijne haar noemde, bestaat uit een vijfvoudige herhaling van een in zichzelf gekeerde, knielende jongeling. Minne was ook een diepreligieuze kunstenaar, en de fontein kan ook in die zin geïnterpreteerd worden. Er zijn tekeningen bewaard waarop ze in een liturgische context staat. Ze kan bijvoorbeeld herinneren aan de Bron van het Leven op het centrale paneel van het Lam Gods (Sint-Baafskathedraal, Gent). Het ensemble werd door het atelier van Minne in wit marmer uitgevoerd voor de Duitse verzamelaar Karl Ernst Osthaus en sierde oorspronkelijk de hall van het Folkwang Museum te Hagen (thans in Essen). De bronzen groep die men in het stadscentrum van Gent aantreft, dateert uit de jaren 1930 en is uitgevoerd in een stijl die reeds aansluit bij de art déco. De fontein uit de verzameling van het MSK stond tot aan de dood van Minne in zijn atelier. Zijn dochter, mevrouw Marie Gevaert-Minne, schonk het in 1982 aan het museum.
Lees minder

Meer over dit werk

Vlaamse Kunstcollectie - NL

Your browser doesn't meet the minimum requirements to view this website. The browsers below are compatible. If you do not have one of these browsers, click on the icon to download the preferred browser.