De man met de waterzak

Public Domain

Kunstenaar / maker

George Minne (beeldhouwer)

Datering

1897

Periode

19de eeuw
In De man met de waterzak toont George Minne een pezige, ranke figuur die een lederen zak optilt om water te schenken. Het is een van de weinige beelden van Minne waarvoor een reeks voorbereidende tekeningen bekend zijn. Ze bevinden zich in een schetsboek van 1897-1898, eveneens in het bezit van het museum. In de reeks voorstudies zien we hoe…
Lees meer
In De man met de waterzak toont George Minne een pezige, ranke figuur die een lederen zak optilt om water te schenken. Het is een van de weinige beelden van Minne waarvoor een reeks voorbereidende tekeningen bekend zijn. Ze bevinden zich in een schetsboek van 1897-1898, eveneens in het bezit van het museum. In de reeks voorstudies zien we hoe Minne de compositie ontwikkelde uit een doopseltafereel. Dat brengt ons dichter bij de diepere betekenis van het beeld. In de christelijke symboliek is het water de levensbron, bij de symbolisten van het fin de siècle verbeeldt het veeleer de afdaling naar ‘het oerwater in ons’, een afdaling die leidt tot zelfkennis. Die meerduidigheid is typisch voor de kunst van Minne.
Lees minder

Meer over dit werk

Vlaamse Kunstcollectie - NL

Your browser doesn't meet the minimum requirements to view this website. The browsers below are compatible. If you do not have one of these browsers, click on the icon to download the preferred browser.