Doctrinaire voeding

Public Domain

Kunstenaar / maker

James Ensor (etser)

Datering

1889

Periode

19de eeuw
In deze ets uit 1889 hekelde Ensor op een scherpe manier de politieke situatie van zijn tijd. Koning Leopold II wordt in het gezelschap van de twee leidende partijen van het land getoond: rechts de liberalen bestaande uit het leger en de bourgeoisie, links de kerk. De machthebbers voeden hun volgelingen uit de burgerij, de clerus en het leger met…
Lees meer
In deze ets uit 1889 hekelde Ensor op een scherpe manier de politieke situatie van zijn tijd. Koning Leopold II wordt in het gezelschap van de twee leidende partijen van het land getoond: rechts de liberalen bestaande uit het leger en de bourgeoisie, links de kerk. De machthebbers voeden hun volgelingen uit de burgerij, de clerus en het leger met hun excrementen. In hun hand houden zij bordjes met daarop de eisen van het volk. Ensors visie op de toenmalige politieke en sociale situatie in België komt ook tot uiting in de ets "België in de 19de eeuw" (inv. 1998-B-81).
Lees minder

Meer over dit werk

Kenmerken
Kunstenaar / maker James Ensor VIAF RKD Wikidata
Type ets AAT
Categorie prenten AAT
Materiaal
ingekleurde ets op papier (1ste plaat, 2de staat)
papier AAT
Afmetingen 180 x 238 mm
Locatie In depot
Objectnummer 1998-B-79-1
Vlaamse Kunstcollectie - NL

Your browser doesn't meet the minimum requirements to view this website. The browsers below are compatible. If you do not have one of these browsers, click on the icon to download the preferred browser.