De bekoring van Christus

Public Domain

Kunstenaar / maker

James Ensor (etser)

Datering

1888

Periode

19de eeuw
Deze ets illustreert het derde deel van Christus' bekoring door de duivel. De duivel neemt Christus mee naar een hoge berg om hem alle koninkrijken van de wereld te tonen. In een klad van een brief bracht Ensor dit tafereel ter sprake (Antwerpen, Koninklijk Museum voor Schone Kunsten, inv. 2712/219 r°). Hij schrijft dat hij aan verschillende composities werkt, onder…
Lees meer
Deze ets illustreert het derde deel van Christus' bekoring door de duivel. De duivel neemt Christus mee naar een hoge berg om hem alle koninkrijken van de wereld te tonen. In een klad van een brief bracht Ensor dit tafereel ter sprake (Antwerpen, Koninklijk Museum voor Schone Kunsten, inv. 2712/219 r°). Hij schrijft dat hij aan verschillende composities werkt, onder meer aan "De bekoring van Christus", waarvan hij reeds een pentekening had gemaakt: "De duivel toont met een breed gebaar een uitgestrekt landschap bezaaid met monumenten, piramiden, gotische kerken, Griekse tempels, pagoden ... het Justitiepaleis en het stadhuis van Brussel. De schaduw van de duivel bedekt voor een gedeelte dit landschap." Ensor inspireerde zich misschien op de verwante prent "Le Tentateur" van Honoré Daumier, die de Fransman in 1851 in Le Charivari publiceerde.
Lees minder

Meer over dit werk

Kenmerken
Kunstenaar / maker James Ensor VIAF RKD Wikidata
Type ets
Categorie schilderingen
Materiaal
ets op papier
papier
Afmetingen 74 x 114 mm
Locatie In depot
Objectnummer 1998-B-60-2
Vlaamse Kunstcollectie - NL

Your browser doesn't meet the minimum requirements to view this website. The browsers below are compatible. If you do not have one of these browsers, click on the icon to download the preferred browser.