De grap van de olifant

Public Domain

Kunstenaar / maker

James Ensor (etser)

Datering

1888

Periode

19de eeuw
De prent De grap van de olifant is een van de meest fantastische etsen van Ensor. Bovenaan links prikt een figuur in het oog van een olifant, die op zijn beurt een figuur opslokt en een andere figuur – mogelijk een kruisvaarder – heeft vermorzeld. Tegelijk duwt de olifant met zijn vreemdsoortige slurf tegen het achterwerk van een staande figuur…
Lees meer
De prent De grap van de olifant is een van de meest fantastische etsen van Ensor. Bovenaan links prikt een figuur in het oog van een olifant, die op zijn beurt een figuur opslokt en een andere figuur – mogelijk een kruisvaarder – heeft vermorzeld. Tegelijk duwt de olifant met zijn vreemdsoortige slurf tegen het achterwerk van een staande figuur in het midden, die door de schok tegen een andere figuur aanvliegt. Achter deze laatste ligt een wanstaltig wezen, van wie het gehele lichaam door etterbuilen is overdekt. In het middenplan rechts staat een kanon opgesteld dat een aanstormende kudde olifanten beschiet. Het enigmatische karakter van de ets herinnert aan de fantastiek van Ensors etsen De cataclysmen en Tovenaars in de stormwind (inv. 1998-B-37 en 52).
Lees minder

Meer over dit werk

Vlaamse Kunstcollectie - NL

Your browser doesn't meet the minimum requirements to view this website. The browsers below are compatible. If you do not have one of these browsers, click on the icon to download the preferred browser.