België in de 19de eeuw

Public Domain

Kunstenaar / maker

James Ensor (etser)

Datering

1889

Periode

19de eeuw
Ensors visie op de politieke situatie in België aan het einde van de 19de eeuw wordt in deze prent op een duidelijke manier naar voren gebracht. Verheven boven het tumult kijkt koning Leopold II als een God de Vader met slechte ogen naar een betoging die met militair geweld uiteengedreven wordt. Vanuit de massa poogt één van de opstandelingen de…
Lees meer
Ensors visie op de politieke situatie in België aan het einde van de 19de eeuw wordt in deze prent op een duidelijke manier naar voren gebracht. Verheven boven het tumult kijkt koning Leopold II als een God de Vader met slechte ogen naar een betoging die met militair geweld uiteengedreven wordt. Vanuit de massa poogt één van de opstandelingen de koning met zijn vaandel te bereiken. Hierop staan de eisen van het volk: algemene dienstplicht, verplicht onderwijs en algemeen stemrecht. De onverschilligheid van de koning blijkt uit de teksten die hem omringen: “Wat wilt gij? Zijt gij niet tevreden? Een beetje geduld. Geen geweld. Ik zie wel iets, maar ik snap niet goed waarover het gaat.” De bijtende satire op de eigentijdse politieke en sociale context vinden we ook terug in de ets “Doctrinaire voeding” (inv. 1998-B-81). De ets “België in de 19de eeuw” is gebaseerd op de gelijknamige krijttekening (Brussel, KBR, inv. S.V. 2736).
Lees minder

Meer over dit werk

Vlaamse Kunstcollectie - NL

Your browser doesn't meet the minimum requirements to view this website. The browsers below are compatible. If you do not have one of these browsers, click on the icon to download the preferred browser.