Laatste Avondmaal

Public domain / CC-PDM

Kunstenaar / maker

Pieter Pourbus

Datering

1548

Periode

16de eeuw

Collectie

Musea Brugge
Dit kleine schilderij was vermoedelijk niet bedoeld voor een kerk of altaar, maar voor thuis. Het beeldt het bekende thema van het laatste avondmaal van Jezus met zijn apostelen uit. Het verschilt echter van de gebruikelijke wijze van afbeelden omdat rechts in de deuropening de duivel en Judas vluchtend zijn afgebeeld. Vermoedelijk heeft de kunstenaar voor deze wijze van uitbeelden…
Lees meer
Dit kleine schilderij was vermoedelijk niet bedoeld voor een kerk of altaar, maar voor thuis. Het beeldt het bekende thema van het laatste avondmaal van Jezus met zijn apostelen uit. Het verschilt echter van de gebruikelijke wijze van afbeelden omdat rechts in de deuropening de duivel en Judas vluchtend zijn afgebeeld. Vermoedelijk heeft de kunstenaar voor deze wijze van uitbeelden gekozen in navolging van een gebruik van de rederijkers en de sacramentbroeders. Zij herdachten op witte donderdag het laatste avondmaal en lazen daarbij narratieve teksten voor, waarin wordt gesproken van de duivel die binnenkomt en Judas die weg vlucht. Dit werk, geschilderd in 1548, is één van de vroegste bekende werken van Pieter Pourbus.
Lees minder

Meer over dit werk

Vlaamse Kunstcollectie - NL

Your browser doesn't meet the minimum requirements to view this website. The browsers below are compatible. If you do not have one of these browsers, click on the icon to download the preferred browser.