Baadsters

Public Domain

Kunstenaar / maker

Eugène Laermans (schilder)

Datering

ca. 1907

Periode

20ste eeuw
De ellende van landverhuizers en bedelaars was het thema bij uitstek van Eugène Laermans. Ook in zijn andere landelijke thema’s heerst meestal een zwaarmoedige sfeer. In zijn visie krijgt zelfs een luchtig tafereel met baadsters een ernstig, bijna ritueel karakter. Door hun massieve vormen en het gebruik van zware contouren verheft de kunstenaar zijn personages als het ware tot archetypes…
Lees meer
De ellende van landverhuizers en bedelaars was het thema bij uitstek van Eugène Laermans. Ook in zijn andere landelijke thema’s heerst meestal een zwaarmoedige sfeer. In zijn visie krijgt zelfs een luchtig tafereel met baadsters een ernstig, bijna ritueel karakter. Door hun massieve vormen en het gebruik van zware contouren verheft de kunstenaar zijn personages als het ware tot archetypes. Laermans maakte verscheidene versies van de voorstelling; twee ervan zijn in de breedte uitgewerkt. Oorspronkelijk was ook dit schilderij opgevat als een compositie in de breedte: aan de rechterzijkant van het schilderij is onderaan nog een overschilderde rug van een zittende figuur te zien die daarop wijst. In het Gentse doek ligt de nadruk op de monumentaliteit van de figuren, het landschap speelt slechts een geringe rol. De naakte vrouw op de rug gezien is ontleend aan een schilderij van Jacob Jordaens, De allegorie van de vruchtbaarheid (KMSKB, Brussel; het MSK Gent bezit eveneens een versie van Jordaens, inv. 1903-F).
Lees minder

Meer over dit werk

Kenmerken
Kunstenaar / maker Eugène Laermans VIAF RKD Wikidata
Type olieverfschilderijen AAT
Categorie schilderingen AAT
Materialen
olieverf op doek
olieverf , doek
Afmetingen 150.6 x 120.8 cm
Locatie In depot
Objectnummer 1979-J
Vlaamse Kunstcollectie - NL

Your browser doesn't meet the minimum requirements to view this website. The browsers below are compatible. If you do not have one of these browsers, click on the icon to download the preferred browser.