Het einde van een sombere dag

Public Domain

Kunstenaar / maker

Valerius De Saedeleer (schilder)

Datering

ca. 1907

Periode

20ste eeuw
Valerius De Saedeleer behoorde, net als Albijn Van den Abeele en Gustave Van de Woestyne, tot de zogenaamde eerste groep van Sint-Martens-Latem. In nauw contact met de eenvoud van de plattelandsbevolking en de natuur gaf hij aan zijn kunst een nieuwe inhoud. De landschappen die hij er schilderde, getuigen van een haast mystieke beleving van de natuur. De Saedeleer benadrukte…
Lees meer
Valerius De Saedeleer behoorde, net als Albijn Van den Abeele en Gustave Van de Woestyne, tot de zogenaamde eerste groep van Sint-Martens-Latem. In nauw contact met de eenvoud van de plattelandsbevolking en de natuur gaf hij aan zijn kunst een nieuwe inhoud. De landschappen die hij er schilderde, getuigen van een haast mystieke beleving van de natuur. De Saedeleer benadrukte de oneindigheid en het tijdloze van het landschap in een sobere en zuivere, lineaire stijl, verwant aan de kunst van de Vlaamse primitieven, die hij in 1902 op een grote overzichtstentoonstelling in Brugge leerde kennen. Met een decoratieve, ritmische vlakverdeling en verregaande stilering bracht de kunstenaar in Einde van een sombere dag het landschap tot zijn wezenlijke vorm terug.
Lees minder

Meer over dit werk

Kenmerken
Kunstenaar / maker Valerius De Saedeleer VIAF RKD Wikidata
Type olieverfschilderijen AAT
Categorie schilderingen
Materialen
olieverf op doek
olieverf , doek
Afmetingen 96 x 110.5 cm
Locatie Te zien op zaal
Objectnummer 1909-HHH
Vlaamse Kunstcollectie - NL

Your browser doesn't meet the minimum requirements to view this website. The browsers below are compatible. If you do not have one of these browsers, click on the icon to download the preferred browser.