Pachthoeve in de sneeuw

Public Domain

Kunstenaar / maker

Valerius De Saedeleer (schilder)

Datering

ca. 1907

Periode

20ste eeuw
Pachthoeve in de sneeuw wordt beschouwd als een sleutelwerk in het oeuvre van Valerius De Saedeleer. Weliswaar roept het winterse landschap en de setting van de in de sneeuw sjokkende figuren de associatie op met het schilderij De jagers in de sneeuw van Pieter Bruegel de Oudere (Kunsthistorisches Museum, Wenen). Maar de teneur van het doek bij De Saedeleer is…
Lees meer
Pachthoeve in de sneeuw wordt beschouwd als een sleutelwerk in het oeuvre van Valerius De Saedeleer. Weliswaar roept het winterse landschap en de setting van de in de sneeuw sjokkende figuren de associatie op met het schilderij De jagers in de sneeuw van Pieter Bruegel de Oudere (Kunsthistorisches Museum, Wenen). Maar de teneur van het doek bij De Saedeleer is compleet anders. Droefgeestigheid, uitzichtloosheid zelfs, is het centrale thema van dit beklemmende tafereel van twee arme lieden, op weg naar hun schamel onderkomen. Daarnaast zet Bruegels oog voor detail de kunstenaar aan tot wat naderhand bijna De Saedeleers handelsmerk zou worden, namelijk de minutieuze tekening van een uitgebreid en grillig takkenpatroon van naakte bomen, dat zich als een kalligrafisch kantwerk tegen een winterse lucht aftekent.
Lees minder

Meer over dit werk

Kenmerken
Kunstenaar / maker Valerius De Saedeleer VIAF RKD Wikidata
Type olieverfschilderijen AAT
Categorie schilderingen AAT
Materialen
olieverf op doek
doek , olieverf
Afmetingen 65.9 x 75.8 cm
Locatie Te zien op zaal
Objectnummer 2016-OM
Vlaamse Kunstcollectie - NL

Your browser doesn't meet the minimum requirements to view this website. The browsers below are compatible. If you do not have one of these browsers, click on the icon to download the preferred browser.