De ijsvogels

Public Domain

Kunstenaar / maker

Emile Claus (schilder)

Datering

ca. 1891

Periode

19de eeuw
Rond 1889 kwam Emile Claus in de ban van het Franse impressionisme en verbleef gedurende drie winters in Parijs. De ijsvogels ontstond in die periode. Het schilderij kan dan ook beschouwd worden als een overgangswerk tussen zijn naturalistische periode en het op Franse leest geschoeide impressionisme dat hij vanaf de jaren 1890 toepaste. Een echo van het naturalisme is te…
Lees meer
Rond 1889 kwam Emile Claus in de ban van het Franse impressionisme en verbleef gedurende drie winters in Parijs. De ijsvogels ontstond in die periode. Het schilderij kan dan ook beschouwd worden als een overgangswerk tussen zijn naturalistische periode en het op Franse leest geschoeide impressionisme dat hij vanaf de jaren 1890 toepaste. Een echo van het naturalisme is te zien in de waarheidsgetrouwe weergave van de kinderen, die hun spel hebben afgebroken en met hun ijsstoel de oever op klauteren. Het rozige avondlicht en de bredere toets kondigen dan weer het Belgische luminisme aan, waarvan Claus in de volgende decennia een van de leidende figuren werd.
Lees minder

Meer over dit werk

Kenmerken
Kunstenaar / maker Emile Claus VIAF RKD Wikidata
Type olieverfschilderijen AAT
Categorieën schilderingen AAT, Decretaal beschermd topstuk
Materialen
olieverf op doek
olieverf , doek
Afmetingen 148.5 x 205 cm
Locatie Te zien op zaal
Objectnummer 1892-A
Vlaamse Kunstcollectie - NL

Your browser doesn't meet the minimum requirements to view this website. The browsers below are compatible. If you do not have one of these browsers, click on the icon to download the preferred browser.