Nikodemus (figuur van een graflegging)

Public Domain

Kunstenaar / maker

Anonieme meester (schilder)

Datering

ca. 1500

Periodes

15de eeuw, 16de eeuw
Houten en kalkstenen beelden worden na het beeldsnijden of kappen door een schilder gepolychromeerd of gestoffeerd. Sporen van dergelijke beschildering vinden we terug op het beeld van Nicodemus, een figuur die deel uitmaakt van een graflegging. Het vroegere kleurrijke en schitterende uitzicht met symbolische betekenis van de meeste beelden is helaas vaak verloren gegaan door slechte bewaaromstandigheden, verwaarlozing of gewijzigde…
Lees meer
Houten en kalkstenen beelden worden na het beeldsnijden of kappen door een schilder gepolychromeerd of gestoffeerd. Sporen van dergelijke beschildering vinden we terug op het beeld van Nicodemus, een figuur die deel uitmaakt van een graflegging. Het vroegere kleurrijke en schitterende uitzicht met symbolische betekenis van de meeste beelden is helaas vaak verloren gegaan door slechte bewaaromstandigheden, verwaarlozing of gewijzigde esthetische opvattingen. Ook de beeldenstorm tijdens de reformatie, in de tweede helft van de 16de eeuw, is verantwoordelijk voor de verwoesting van beelden en andere kunstschatten. Wat overbleef is vaak beschadigd en verspreid geraakt.
Lees minder

Meer over dit werk

Vlaamse Kunstcollectie - NL

Your browser doesn't meet the minimum requirements to view this website. The browsers below are compatible. If you do not have one of these browsers, click on the icon to download the preferred browser.