De trap

Public Domain

Kunstenaar / maker

Eugène Laermans (schilder)

Datering

ca. 1896

Periode

19de eeuw
De trap van Eugène Laermans (1864-1940), toont op bijna documentair-realistische wijze de armoede en de kaalheid van een doorsnee arbeiderswoning op het einde van negentiende eeuw. Een eenvoudige trap tussen twee witgekalkte muren leidt de blik naar een onbestemde, duistere ruimte. Door enkele schaarse verticale lichtaccenten ontstaat binnen het schilderij een tweede rechthoek, parallel aan het beeldvlak. Daarachter gaapt een…
Lees meer
De trap van Eugène Laermans (1864-1940), toont op bijna documentair-realistische wijze de armoede en de kaalheid van een doorsnee arbeiderswoning op het einde van negentiende eeuw. Een eenvoudige trap tussen twee witgekalkte muren leidt de blik naar een onbestemde, duistere ruimte. Door enkele schaarse verticale lichtaccenten ontstaat binnen het schilderij een tweede rechthoek, parallel aan het beeldvlak. Daarachter gaapt een donker gat. Dit huis biedt geen warmte of geborgenheid, de grauwe kleuren en de sobere, bijna geometrische opbouw versterken het onheilspellend karakter van de ruimte. De klompen, als enige sporen van menselijke aanwezigheid, versterken het onbehaaglijk gevoel van eenzaamheid. De verlaten traphal met enkele desolate objecten in het schemerduister is een motief dat ook terug te vinden is bij de symbolistische kunstenaar Xavier Mellery. Misschien is de desolate sfeer in De Trap ook in verband te brengen met het psychologisch isolement waarin Eugène Laermans zelf verkeerde. Hij kon immers moeilijk met de anderen communiceren sinds hij op zijn elfde doof werd.
Lees minder

Meer over dit werk

Vlaamse Kunstcollectie - NL

Your browser doesn't meet the minimum requirements to view this website. The browsers below are compatible. If you do not have one of these browsers, click on the icon to download the preferred browser.