Zeegezicht

Public Domain

Kunstenaar / maker

Reinier Nooms (schilder)

Datering

ca. 1650

Periode

17de eeuw
De eerste zeegezichten of marines ontstonden in de Nederlanden, in de 16de eeuw. Als een zelfstandig genre kende het in de zeventiende eeuw een grote bloei. Reinier Nooms – beter bekend als Zeeman of Seeman, de naam waarmee hij zijn werken signeerde – had in de eerste plaats belangstelling voor de schepen zelf en voor de bedrijvigheid eromheen. Dat is…
Lees meer
De eerste zeegezichten of marines ontstonden in de Nederlanden, in de 16de eeuw. Als een zelfstandig genre kende het in de zeventiende eeuw een grote bloei. Reinier Nooms – beter bekend als Zeeman of Seeman, de naam waarmee hij zijn werken signeerde – had in de eerste plaats belangstelling voor de schepen zelf en voor de bedrijvigheid eromheen. Dat is niet verwonderlijk want hij was zelf aanvankelijk werkzaam als matroos op Hollandse koopvaardijschepen. Van zijn hand is ook een serie etsen van verschillende scheepstypes bekend. Het hier getoonde Zeegezicht werd vroeger toegeschreven aan Willem van de Velde de Jongere uit Leiden, die als een van de belangrijkste marineschilders van zijn tijd wordt beschouwd. De signatuur van Zeeman, rechts onderaan op een drijvende plank, kwam bij een restauratie aan het licht.
Lees minder

Meer over dit werk

Vlaamse Kunstcollectie - NL

Your browser doesn't meet the minimum requirements to view this website. The browsers below are compatible. If you do not have one of these browsers, click on the icon to download the preferred browser.