De zeeslag bij Lepanto

Public Domain

Kunstenaar / maker

Andries van Eertvelt (schilder)

Datering

1623

Periode

17de eeuw
In de 17de eeuw ontwikkelde de marine zich tot een zelfstandig genre. Getuigenissen van zeeslagen, ontdekkingsreizen, ceremonies op zee of portretten van beroemde schepen hebben in de eerste plaats een documentair karakter. Heel wat marines zijn echter niet letterlijk naar de realiteit geschilderd, maar getuigen van een ruimere artistieke vrijheid en inspiratie, meestal met een verborgen symboliek. De zeeslag bij…
Lees meer
In de 17de eeuw ontwikkelde de marine zich tot een zelfstandig genre. Getuigenissen van zeeslagen, ontdekkingsreizen, ceremonies op zee of portretten van beroemde schepen hebben in de eerste plaats een documentair karakter. Heel wat marines zijn echter niet letterlijk naar de realiteit geschilderd, maar getuigen van een ruimere artistieke vrijheid en inspiratie, meestal met een verborgen symboliek. De zeeslag bij Lepanto van Andries van Eertvelt, één van de eerste marineschilders in de Nederlanden, is daarvan een voorbeeld. De zeeslag bij Lepanto in 1571 zorgt voor de totale vernietiging van de Ottomaanse zeemacht. Van Eertvelt grijpt het thema aan om de toeschouwer een boodschap mee te geven. Het Turkse schip vooraan rechts slaat op de rotsen te pletter en vergaat met man en muis. De schepen, varend onder Hollandse vlag, houden stand in de storm. Op één van die schepen links lezen we de woorden ‘Godt sy met ons allen’. Dat is een gebruikelijk opschrift naam voor een schip, maar het suggereert tegelijk de diepere betekenis van het werk: betrouw op God en je zult de stormen van het leven trotseren.
Lees minder

Meer over dit werk

Schrijf je in voor de kunst- en erfgoednieuwsbrief van vlaamsekunstcollectie.be en artinflanders.be

Vlaamse Kunstcollectie - NL

Your browser doesn't meet the minimum requirements to view this website. The browsers below are compatible. If you do not have one of these browsers, click on the icon to download the preferred browser.