De maaltijd in Emmaüs

Public Domain

Datering

1664

Periode

17de eeuw
De evangelist Lucas verhaalt hoe twee leerlingen van Jezus hem een dag na zijn verrijzenis op weg naar het dorp Emmaüs ontmoeten. Pas wanneer Jezus in de herberg het brood breekt, herkennen ze hem. De zoutpiramide op de tafel geldt als symbool voor gastvrijheid. De kat belichaamt van oudsher de onsterfelijkheid. Een zacht clair-obscur omgeeft de monumentale, levensgrote figuren. Het…
Lees meer
De evangelist Lucas verhaalt hoe twee leerlingen van Jezus hem een dag na zijn verrijzenis op weg naar het dorp Emmaüs ontmoeten. Pas wanneer Jezus in de herberg het brood breekt, herkennen ze hem. De zoutpiramide op de tafel geldt als symbool voor gastvrijheid. De kat belichaamt van oudsher de onsterfelijkheid. Een zacht clair-obscur omgeeft de monumentale, levensgrote figuren. Het Bijbels geïnspireerde historiestuk werd vroeger toegeschreven aan Philippe de Champaigne die het onderwerp meermaals in beeld bracht. Nu wordt aangenomen dat het gaat om een werk van zijn neef en leerling Jean-Baptiste de Champaigne. Kenmerkend voor beide kunstenaars is de zachtmoedige ingetogenheid en eenvoud in de gelaatsuitdrukkingen en gebaren.
Lees minder

Meer over dit werk

Kenmerken
Type olieverfschilderijen
Categorie schilderingen AAT
Materialen
olieverf op doek
olieverf AAT , doek AAT
Afmetingen 217 x 226 cm
Locatie Te zien op zaal
Objectnummer 1955-M
Vlaamse Kunstcollectie - NL

Your browser doesn't meet the minimum requirements to view this website. The browsers below are compatible. If you do not have one of these browsers, click on the icon to download the preferred browser.