Worstelaars in Bretagne

Public Domain

Kunstenaar / maker

Lucien Simon (schilder)

Datering

ca. 1898 - 1899

Periode

19de eeuw
Zoals veel Franse kunstenaars van het fin de siècle was Lucien Simon geboeid door het authentieke leven in Bretagne. Circa 1898 werkte hij het thema van worstelaars in minstens vijf schilderijen uit, waarbij deze versie waarschijnlijk een voorstudie is. Telkens speelt het gevecht zich niet op het voorplan af en maken de figuren in het tweegevecht een krachtige, neerwaartse beweging…
Lees meer
Zoals veel Franse kunstenaars van het fin de siècle was Lucien Simon geboeid door het authentieke leven in Bretagne. Circa 1898 werkte hij het thema van worstelaars in minstens vijf schilderijen uit, waarbij deze versie waarschijnlijk een voorstudie is. Telkens speelt het gevecht zich niet op het voorplan af en maken de figuren in het tweegevecht een krachtige, neerwaartse beweging naar links. In de achtergrond verwerkte Simon architecturale elementen uit verschillende dorpen als Kerouzy, Kérity en Penmarc’h. Op die manier suggereerde hij het opzet van de worstelwedstrijden waarin mannen uit verschillende dorpen zich met elkaar maten. Samen met Charles Cottet richtte Simon in 1895 de Bande Noire op. Kenmerkend voor de meeste schilders van de groep is de sociale thematiek en een voorkeur voor een vrij somber koloriet. Ook de Belgische schilder en beeldhouwer Constantin Meunier was lid.
Lees minder

Meer over dit werk

Vlaamse Kunstcollectie - NL

Your browser doesn't meet the minimum requirements to view this website. The browsers below are compatible. If you do not have one of these browsers, click on the icon to download the preferred browser.