De Man van Smarten

Public Domain

Kunstenaar(s) / maker(s)

Robert Campin (omgeving van)
,
Anonieme meester (schilder)

Datering

ca. 1430

Periode

15de eeuw
De man van smarten, ook Engelenpiëta genoemd, werd vanaf de veertiende eeuw een populair thema in de schilder- en beeldhouwkunst. De verrezen Christus toont zijn wonden aan de mensheid. Hij zit op de rand van een sarcofaag, omgeven door treurende engelen. De gouden achtergrond verwijst naar het goddelijke karakter van Christus. Zo symboliseert de voorstelling zijn onsterfelijkheid en vat als…
Lees meer
De man van smarten, ook Engelenpiëta genoemd, werd vanaf de veertiende eeuw een populair thema in de schilder- en beeldhouwkunst. De verrezen Christus toont zijn wonden aan de mensheid. Hij zit op de rand van een sarcofaag, omgeven door treurende engelen. De gouden achtergrond verwijst naar het goddelijke karakter van Christus. Zo symboliseert de voorstelling zijn onsterfelijkheid en vat als het ware de gehele heilsgeschiedenis van de ‘godmens’ in één enkel beeld samen. Het verwrongen lichaam en de expressieve weergave van de wonden contrasteren met de serene uitdrukking van het gelaat.
Lees minder

Meer over dit werk

Kenmerken
Kunstenaar(s) / maker(s) Robert Campin VIAF RKD Wikidata, Anonieme meester
Type olieverfschilderijen AAT
Categorie schilderingen
Materialen
olieverf op paneel
olieverf , paneel
Afmetingen 36 x 28 cm
Locatie Te zien op zaal
Objectnummer 1904-A
Vlaamse Kunstcollectie - NL

Your browser doesn't meet the minimum requirements to view this website. The browsers below are compatible. If you do not have one of these browsers, click on the icon to download the preferred browser.