De aanbidding door de koningen

Public Domain

Kunstenaar / maker

Meester van de Prelaat Mur (schilder)

Periode

15de eeuw
Het thema van De aanbidding door de koningen (of de wijzen) is afgeleid uit het evangelie van Matteüs. De voorstelling van de wijzen als koningen is echter een latere ontwikkeling in de christelijke overlevering en sinds de twaalfde eeuw algemeen verspreid. De geschenken die de wijzen aanbieden hebben een symbolische betekenis: goud verwijst naar het koningschap van Christus, mirre naar…
Lees meer
Het thema van De aanbidding door de koningen (of de wijzen) is afgeleid uit het evangelie van Matteüs. De voorstelling van de wijzen als koningen is echter een latere ontwikkeling in de christelijke overlevering en sinds de twaalfde eeuw algemeen verspreid. De geschenken die de wijzen aanbieden hebben een symbolische betekenis: goud verwijst naar het koningschap van Christus, mirre naar zijn menselijke en wierook naar zijn goddelijke natuur.De Meester van de prelaat Mur behoort tot de Aragonese school en was actief rond het middenvan de vijftiende eeuw. Het gebruik van goud in reliëf, zo kenmerkend voor de oudere Spaanse paneelschilderkunst, is hier beperkt tot de bekers die de wijzen komen aanbieden en tot enkele siermotieven in de kledij.
Lees minder

Meer over dit werk

Kenmerken
Kunstenaar / maker Meester van de Prelaat Mur RKD
Type olieverfschilderijen AAT
Categorie schilderingen AAT
Materialen
olieverf op paneel (vermoedelijk het middenpaneel van een polyptiek)
olieverf , paneel
Afmetingen 124.5 x 112.5 cm
Locatie Te zien op zaal
Objectnummer 1903-E
Vlaamse Kunstcollectie - NL

Your browser doesn't meet the minimum requirements to view this website. The browsers below are compatible. If you do not have one of these browsers, click on the icon to download the preferred browser.