Studies van het hoofd van Abraham Grapheus

Public Domain

Datering

ca. 1620 - ca. 1621

Periode

17de eeuw
De olieverfschets Studies van de kop van Abraham Grapheus is een detailstudie naar het leven, waarin de knappe schildertechniek en het rake observatievermogen van Jacques Jordaens bijzonder goed tot uiting komen. Abraham Grapheus – hier ongeveer 65 jaar oud – was ‘knaap’ bij de schildersgilde Sint-Lucas in Antwerpen, een ambt dat vergelijkbaar was met een huidige secretaris bij een vereniging…
Lees meer
De olieverfschets Studies van de kop van Abraham Grapheus is een detailstudie naar het leven, waarin de knappe schildertechniek en het rake observatievermogen van Jacques Jordaens bijzonder goed tot uiting komen. Abraham Grapheus – hier ongeveer 65 jaar oud – was ‘knaap’ bij de schildersgilde Sint-Lucas in Antwerpen, een ambt dat vergelijkbaar was met een huidige secretaris bij een vereniging. Verscheidene tijdgenoten van Jordaens, onder wie Cornelis de Vos en Anthony van Dyck, kozen hem als model. De kop links op de schets gebruikte Jordaens later voor een van zijn Vier evangelisten, een schilderij dat zich thans in het Louvre in Parijs bevindt. De rechterkop herkennen we als een van de saters in zijn Allegorie van de vruchtbaarheid uit de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België in Brussel, waarvan het MSK Gent tevens een versie bezit.
Lees minder

Meer over dit werk

Vlaamse Kunstcollectie - NL

Your browser doesn't meet the minimum requirements to view this website. The browsers below are compatible. If you do not have one of these browsers, click on the icon to download the preferred browser.