Portret van een man

Public Domain

Datering

1658

Periode

17de eeuw
De geportretteerde man is als borststuk weergegeven. Het contrast tussen de lichte achtergrond en de figuur in donkere kledij versterkt de dieptewerking. Hij draagt een wambuis met hoge, gesteven kraag. Zijn halflange haardracht was omstreeks 1650 uit de mode. Ook zijn hoed met brede rand was toen gedemodeerd. De geportretteerde behoorde dus niet bepaald tot de progressieve lieden uit de…
Lees meer
De geportretteerde man is als borststuk weergegeven. Het contrast tussen de lichte achtergrond en de figuur in donkere kledij versterkt de dieptewerking. Hij draagt een wambuis met hoge, gesteven kraag. Zijn halflange haardracht was omstreeks 1650 uit de mode. Ook zijn hoed met brede rand was toen gedemodeerd. De geportretteerde behoorde dus niet bepaald tot de progressieve lieden uit de Gouden Eeuw. Wellicht voelde hij zich meer thuis onder strenge conservatieven bij wie lange haren bekend stonden als ‘vruchtbaer neetennest’. Rond 1635 woedde een heftige discussie over het dragen van lange haren, bekend als de ‘hairige quaestie’.
Lees minder

Meer over dit werk

Vlaamse Kunstcollectie - NL

Your browser doesn't meet the minimum requirements to view this website. The browsers below are compatible. If you do not have one of these browsers, click on the icon to download the preferred browser.