De schone Anthia begeeft zich aan het hoofd van haar gezellinnen naar de tempel van Diana in Efeze

Public Domain

Kunstenaar / maker

Joseph Paelinck (schilder)

Datering

ca. 1820

Periode

19de eeuw
In De schone Anthia brengt Joseph Paelinck een episode uit een Oudgrieks verhaal in beeld. Tijdens een optocht in de tempel van Diana in Efeze ontmoette de trotse Abrocomeus de mooie Anthia. Eros, de god van de liefde, was gekrenkt door Abrocomeus’ onverschilligheid en wekte in hem een hartstochtelijke liefde voor de jonge vrouw. Ze huwden, maar de wraak van…
Lees meer
In De schone Anthia brengt Joseph Paelinck een episode uit een Oudgrieks verhaal in beeld. Tijdens een optocht in de tempel van Diana in Efeze ontmoette de trotse Abrocomeus de mooie Anthia. Eros, de god van de liefde, was gekrenkt door Abrocomeus’ onverschilligheid en wekte in hem een hartstochtelijke liefde voor de jonge vrouw. Ze huwden, maar de wraak van Eros bleef hen achtervolgen. Ze werden ontvoerd door piraten, als slaven verkocht en van elkaar gescheiden, maar uiteindelijk overwonnen de liefde en de trouw. Het verhaal leende zich perfect om de waarden van de 19de-eeuwse burgerlijke moraal te propageren. Hier zien we de optocht met Anthia centraal in beeld en Abrocomeus rechts met rode mantel. Het thema, de evenwichtige opbouw en de zorgvuldige uitvoering maken van het schilderij een toonbeeld van het klassieke ideaal van Paelinck en andere volgelingen van Jacques-Louis David.
Lees minder

Meer over dit werk

Kenmerken
Kunstenaar / maker Joseph Paelinck VIAF RKD Wikidata
Type olieverfschilderijen AAT
Categorieën schilderingen AAT, Decretaal beschermd topstuk
Materialen
olieverf op doek
olieverf , doek
Afmetingen 229.8 x 300.4 cm
Locatie Te zien op zaal
Objectnummer 1820-C
Vlaamse Kunstcollectie - NL

Your browser doesn't meet the minimum requirements to view this website. The browsers below are compatible. If you do not have one of these browsers, click on the icon to download the preferred browser.