De Meersstraat in Gent

Public Domain

Kunstenaar / maker

Xavier De Cock (schilder)

Datering

1862

Periode

19de eeuw
Voor de Belgische landschapschilderkunst was Xavier De Cock veeleer een overgangsfiguur, tussen romantiek en realisme. Zijn landschappen berusten weliswaar op reële waarneming, maar zijn toch vrij conventioneel opgebouwd. Samen met zijn broer César verbleef hij vanaf de vroege jaren 1850 geregeld in Frankrijk. Daar ontdekte hij het nieuwe natuurgevoel van de School van Barbizon, dat geleidelijk ook in zijn werk…
Lees meer
Voor de Belgische landschapschilderkunst was Xavier De Cock veeleer een overgangsfiguur, tussen romantiek en realisme. Zijn landschappen berusten weliswaar op reële waarneming, maar zijn toch vrij conventioneel opgebouwd. Samen met zijn broer César verbleef hij vanaf de vroege jaren 1850 geregeld in Frankrijk. Daar ontdekte hij het nieuwe natuurgevoel van de School van Barbizon, dat geleidelijk ook in zijn werk doordrong. Na zijn terugkeer naar België in 1860 werkte hij vooral in de Gentse stadsrand. Met voorstellingen als De Meersstraat in Gent kende De Cock succes op de eigentijdse salons, bij het publiek en ook in de pers. Wie vanuit het Citadelpark langs het ICC en de speeltuin het park uit wandelt kan via de Filips Van Marnixstraat de Kortrijksesteenweg oversteken en komt zo terecht in de Meersstraat. Vandaag is de straat langs weerszijden bebouwd met huizen en is er een school. Er is niets te merken van de romantische landweg met koeien die De Cock in 1862 schilderde. De Meersstraat liep in die jaren echter door tot in Sint-Denijs-Westrem: De huidige Meersstraat, de Aaigemstraat en de Sint-Denijslaan vormden één enkele weg, de Meersstraat genaamd. Xavier De Cock maakte dit werk verder staduitwaarts, vermoedelijk rond de Sint-Denijslaan, met de rug naar de stad gekeerd, de blik gericht naar de weilanden.
Lees minder

Meer over dit werk

Kenmerken
Kunstenaar / maker Xavier De Cock VIAF RKD Wikidata
Type olieverfschilderijen AAT
Categorie schilderingen
Materialen
olieverf op doek
olieverf , doek
Afmetingen 148.5 x 228.5 cm
Locatie In bruikleen
Objectnummer 1863-A
Vlaamse Kunstcollectie - NL

Your browser doesn't meet the minimum requirements to view this website. The browsers below are compatible. If you do not have one of these browsers, click on the icon to download the preferred browser.